Hallgatói kiválóságok

2017/2018-as tanév

XXII. Országos MÉTE TDK Konferencia

A XXII. Országos MÉTE TDK Konferencián (Mosonmagyaróvár, 2018. május 10-én) 26 pályáművet benyújtó hallgatóink 13 díjat értek el:

  • I. hely
    • Bodor Zsanett: Gyors módszerek alkalmazhatósága mézek minimális hőkezelésének detektálására (Konzulensek: Dr. Kovács Zoltán és Dr. Benedek Csilla)
    • Pesti Zsófia Klaudia:Tojássnack fejlesztési lehetőségei (Konzulens: Dr. Zeke Ildikó Csilla)
    • Zay Katalin: Különböző tulajdonságú mákőrlemények hatása a fehér csokoládé reológiai tulajdonságaira (Konzulensek: Dr. Somogyi László és Dr. Soós Anita)
  • II. hely
    • Motyovszki Dávid Márk : Borbírák értékítéletét befolyásoló tényezők vizsgálata profilanalízis és elektronikus nyelv alkalmazásával (Konzulensek: Dr. Gere Attila, Dr. Kovács Zoltán és Soós János)
  • III. hely
    • Szücs Fanni: A szelídgesztenyeliszt fizikai tulajdonságainak és különböző élelmiszeripari termékekben való felhasználásának vizsgálata (Konzulens: Dr. Somogyi László)
    • Tuza Kristóf: A magyar élelmiszerfogyasztás területi mintázatainak elemzése adatbányászati és térinformatikai eszközök integrált alkalmazásáva (Konzulensek: Dr. Lakner Zoltán és Dr. Fehér Orsolya)
  • Különdíj
    • Forgács Regina: Kombinált módszerekkel kezelt csirkehús műszeresen mérhető érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata (Konzulensek: Dr. Dalmadi István és Khabat Noori Hussein)
    • Klesitz Virginia : Természetes édesítőszerek hatása a fagylalt állománytulajdonságaira (Konzulens: Dr. Zeke Ildikó)
    • Kutasi Balázs: Mikroalga alapú bio-katód kialakítása és vizsgálata (Konzulensek: Truong Hoang Duy, Dr. Nagy Edina Szandra és Dr. Nguyen Duc Quang)
    • Murár Zsuzsanna: Kombinált eljárásokkal tartósított csiperkegomba (Agaricus bisporus) tárolás alatt bekövetkező színváltozásának vizsgálata (Konzulens: Dr. Dalmadi István)
    • Polgári Petra: Brokkoli eltarthatóságának növelése érésgátló szer alkalmazásával (Konzulens: Dr. Zsom Tamás)
    • Varga Helga: Különböző szerkezetű prebiotikumok hasznosíthatóságának vizsgálata probiotikus Lactobacillus törzsekkel (Konzulensek: Dr. Bujna Erika és Dr. Nguyen Duc Quang)
    • Visy Anna: Nagy hidrosztatikus nyomású kezelés hatása nyers húspép minőségi jellemzőire (Konzulens: Jónás Gábor)

Továbbá egy díjas TDK pályamű, amely konzultálásában a Kar oktatói vettek részt.

  • I. hely
    • Biró Barbara [Táplálkozástudomány]: Hazai kereskedelmi forgalomban kapható almalevek minőségi paramétereinek vizsgálata (Konzulensek: Dr. Benedek Csilla (SE-ÉTK) és Dr. Gere Attila (SZIE-ÉTK))

2016/2017-os tanév

XXXIII. Országos TDK Konferencia

XXXIII. OTDK Agrártudományi Szekciójában (Mosonmagyaróvár, 2017. április 5-6.) 21 induló dolgozattal a hallgatóink a következő helyezéseket érték el:

  • I. hely
    • Banka Zsófia [Élelmiszertechnológia] Ivójoghurtok fejlesztése XOS felhasználásával (Témavezető: Dr. Juhász Réka)
    • Hild Anna [Élelmiszertudomány I.] A Badacsonyi borvidékről származó, spontán erjedéssel készült bormintákból izolált autochton Saccharomyces cerevisiae törzsek jellemzése, és borászati alkalmazhatóságuk vizsgálata (Témavezetők: Dr. Pomázi Andrea, Dr. Farkas Tibor, Dr. Olasz Ferenc)
    • Vámos Vanda [Élelmiszertudomány II.] Különböző fitázkészítmények részleges tisztítása és biokonverziós profilok vizsgálata (Témavezető: Dr. Bujna Erika)
  • II. hely
    • Simon Natália [Élelmiszertechnológia] Természetes összetevőkből készült ízesített jégkása termékfejlesztése (Témavezetők: Pásztorné dr. Huszár Klára, Dr. Kaszab Tímea és Dr. Gere Attila)
    • Krokker Lilla [Élelmiszertudomány II.] Lactobacillus eredetű β-galaktozidázok előállítása és transzgalaktozil aktivitásuk tanulmányozása (Témavezetők: Dr. Styevkó Gabriella és Dr. Bujna Erika)
  • III. hely
    • Huszti Katalin [Élelmiszertudomány I.] Különböző probiotikum eredetű enzimpreparátumok összehasonlítása szacharóz alapú oligoszacharid szintézis szempontjából (Témavezetők: Dr. Styevkó Gabriella és Dr. Nguyen Duc Quang)
    • Sárközy Szilvia [Élelmiszertechnológia] Tojásfehérje alapú "puding" enzimkezelési paramétereinek optimalizálása (Témavezetők: Dr. Zeke Ildikó Csilla és Csehi Barbara)
  • Különdíj
    • Bognár Erzsébet [Élelmiszerbiztonság] Magolajok dezodorálása során keletkező 3-MCPD- és glicidol-észterek vizsgálata (Témavezető: Dr. Somogyi László)
  • Hild Anna nyerte el a FM Miniszteri Különdíjat.

A XXXIII. OTDK Biológiai Szekciójában (Debrecen, 2017. április 10-13.) 2 induló dolgozattal a hallgatónk a következő helyezést ért el:

  • I. hely
    • Erdős Balázs [Biotechnológia] Frukto-oligoszacharid termelés nyomonkövetése neurális hálózathoz kötött spektroszkópiás módszerrel (Témavezetős: Dr. Kovács Zoltán és Dr. Maarten Grachten)

2015/2016-os tanév

XXXII. Országos TDK Konferencia

2015. április 8-10.

I. díjat nyert pályázók:

  • Csehi Barbara, konzulensek: Friedrich László és Némethné Szerdahelyi Emőke.
  • Csurka Tamás, konzulensek: Lakner Zoltán és Fehér Orsolya.
  • Kálmán Zsófia, konzulensek: Stéger Viktor és Nguyen Duc Quang.
  • Koncz Sára Bernadett, konzulensek: Kovács Zoltán és Firtha Ferenc
  • Pencz Noémi Kinga, konzulensek: Rezessyné Szabó Judit, Havas Petra és Styevkó Gabriella.
  • Ta Phuong Linh, konzulensek: Nguyen Duc Vuong, Styevkó Gabriella és Nguyen Duc Quang.
  • Ta Phuong Linh nyerte el az Földművelésügyi Minisztérium Különdíjat, amelyet 2015. június 2-án a Mezőgazdasági Múzeumban tartott ünnepségen a Földművelésügyi Miniszter személyesen adott át.

II. díjat nyert pályázók:

  • Farkas Valér, konzulens: Dalmadi István.
  • Kasza Mónika, konzulens: Csóka Mariann.
  • Pósa Enikő, konzulensek: Zeke Ildikó és Juhász Réka

III. díjat nyert pályázó:

  • Danka Patrick, konzulensek: Zeke Ildikó és Friedrich László.

Különdíjban részesültek:

  • Bodolai Katalin Csilla, konzulensek: Bódi Barbara, Kasza Gyula és Szegedyné Fricz Ágnes.
  • Kalina Dóra Erika, konzulens: Csóka Mariann.
  • Simon Natália, konzulensek: Pásztorné Huszár Klára és Kaszab Tímea.
  • Szakos Dávid, konzulensek: Kasza Gyula és Bódi Barbara.

 

A Kar hallgatói közül a 2015/2016-os tanév során többen kiemelkedő eredményeket értek el:

Az Ecotrophelia Europe termékinnovációs versenyen az Élelmiszertudományi Kar Deák Tibor Szakkollégiumának hallgatói is részt vettek. A döntő megmérettetés Milánóban zajlott 2015. október 5-én. A VeSage (VEgetable sauSAGE) termék és fejlesztő csapata első helyezést ért el. A csapat tagjai: Kertész István, Csurka Tamás, Doma Eszter, Gergely Kristóf András és Nagy László Bendegúz voltak.

A VeSage csapata 2016. április 29-én termékével újabb sikert aratott. Ezúttal a Falling Walls Lab Budapest 2016 innovációs verseny második helyezését nyerték el, ezzel továbbjutottak a Berlinben megrendezésre kerülő nemzetközi döntőbe.

2016 májusában Újbuda önkormányzatának startup pályázatán a Vesage csapata harmadszor is díjat nyert. Hallgatóink egy 1 millió forintos nyereménnyel térhettek haza.

A XXI. Országos MÉTE TDK Konferencia

A XXI. Országos MÉTE TDK Konferencián az ÉTK 27 hallgatója 25 dolgozattal képviseltette magát.

  • 1. helyezést ért el Reichert Kornél, Tse Grace Petra és Visy Anna.
  • 2. helyezést ért el Kerepesi Veronika
  • 3. helyezést ért el Csenki Eszter Zita és Pechtol Patrik.
  • Különdíjban részesült Csurka Tamás, Kemény Bálint és Madarász-Koncz Erzsébet.

Konzulensként Dr. Dalmadi István, Dr. Friedrich László, Dr. Kasza Gyula, Dr. Kun-Farkas Gabriella, Dr. Lakner Zoltán, Dr. Nguyen Duc Quang, Rezessyné Dr. Szabó Judit, Dr. Somogyi László, Dr. Soós Anita, Stégerné Dr. Máté Mónika, Dr. Styevkó Gabriella, Dr. Zekei Ildikó Csilla, Farkas Csilla, Jónás Gábor és Nguyen Duc Vuong segítette a hallgatók felkészülését a TDK konferenciára.

Hatból három díjat az Élelmiszertudományi Kar hallgatói nyertek a másodszor meghirdetett „K&H a fenntartható agráriumért” ösztöndíjpályázaton.
A TDK kategóriában 2. helyezett lett Farkas Nikoletta Annamária.
A PhD kategóriában 2. helyezést ért el Zentai Andrea, és 3. helyezést Szőllősi Attila, mindketten az Élelmiszertudományi Doktori Iskola ifjú kutatói.

Pavlicsek Csaba pálinkamester hallgatónk 2016-ban másodszor nyerte el az év magánfőzője címet a Quintessence VII. pálinkaversenyen.

Matolcsi Réka hallgatónk az Olaszliszkai Hegyközség Borversenyén szerzett aranyérmet boraival.