Árukezelési és Érzékszervi Kutatócsoport

Kutatócsoport-vezető: Dr. Kókai Zoltán, egyetemi docens
Elérhetőség: Kokai.Zoltan@etk.szie.hu

A kutatócsoportban dolgozók száma

  • egyetemi docens: 2 fő
  • egyetemi adjunktus: 2 fő
  • egyetemi tanársegéd: 1 fő
  • tanszéki mérnök: 1 fő
  • PhD hallgató: 1 fő

Kutatási területek

Kertészeti termékek szüretet követő technológiái (post-harvest technológiák), Tárolástechnológiák, Érés gátló rendszerek, Mosás és higiéniai kezelések, Érzékszervi minősítő rendszerek, szenzometirai módszerek, élelmiszeripari termékfejlesztés, fogyasztói és szakértői érzékszervi panelek fejlesztése, entomofágia.

Árukezelési (Post-harvest) kutatások csoportja

Kapcsolattartó: Dr. Hitka Géza, adjunktus, Hitka.Geza@etk.szie.hu

Főbb kutatási területek

SmartFresh Minőségi Rendszer (1-MCP) alkalmazástechnológiájának fejlesztése almán, körtén, szilván, kajszin és sárgadinnyén. Módosított atmoszférás csomagolási rendszerek validálása. Kertészeti termékek mosási technológiáinak összehasonlító vizsgálata. Természetes etilénmegkötők hatékonyságának mérése. Fresh-cut termékek fejlesztése.

Igényelhető szolgáltatások

Zöldségek és gyümölcsök műszeres minősítése, érettség vizsgálatok. Alma és körte optimális szüretidejének, tárolási potenciáljának meghatározása. Szabályozott légterű tárolástechnológia fajta szerinti kidolgozása. Alsó oxigén küszöbérték meghatározása. Zöldségek és gyümölcsök optimális szállítási és értékesítési feltételeinek meghatározása. Módosított atmoszférás csomagolás (MAP) technológiájának kidolgozása. Hűtve tárolás műszaki, technológiai paramétereinek optimalizálása kertészeti termékekre. MAP illetve Fresh-cut termékek fejlesztése. Tanácsadás, szakértés kertészeti termékek tárolása, szállítása, csomagolása és értékesítése kapcsán.

Eszközök

10 db laboratóriumi méretű szabályozott légterű hűtőtároló egyedi hőmérséklet és légtérösszetétel kialakítás lehetőségével. Csomagológépek és gázminta vevők. Klorofill fluoreszcenciás monitoring rendszer. Akusztikus és impakt keménységmérő; Etilénmérő; Légzésintenzitás mérő; Roncsolás-mentes és hagyományos állománymérők. Vízben oldható szárazanyag-tartalom mérők. Hőmérséklet és páratartalom rögzítők. Színmérők, DA-méter.

Érzékszervi kutatások csoportja

Kapcsolattartó: Gere Attila, egyetemi tanársegéd, Gere.Attila@etk.szie.hu

Főbb kutatási területek

Szakértői érzékszervi panel teljesítményjellemzők mérési módszereinek fejlesztése, szoftverfejelsztés, preferenciatérképezés módszertanának fejlesztése, termékoptimalizálás penalty analysis módszerével, fogyasztói elfogadás növelése érzékszervi minősítési módszerekkel, kihelyezés hatékonyságának növelése, piackutatási módszerek fejlesztése, szemkamerás mérések alkalmazása a piackutatásban.

Igényelhető szolgáltatások

Élelmiszerek szabványos érzékszervi minősítése, termék-összehasonlító vizsgálatai. Különbségvizsgálatok (módosított összetevők és technológia tesztelése). Rangsorolásos vizsgálatok piaci döntések megalapozásához. Termékprofil meghatározás, konkurens prototípusok összehasonlítása. Fogyasztói vizsgálatok, kedveltségi tesztek, penalty analízis. Preferenciatérképezés, termékfejlesztés irányainak meghatározása. Termékoptimalizálás, conjoint analízis. Érzékszervi szoftverfejlesztés, tanácsadás. Termékspecifikus érzékszervi bírálócsoport (panel) kiépítése, képzése. Érzékszervi minősítés korszerű módszerei tanfolyami oktatás. Szaktanácsadás érzékszervi laboratóriumok kialakításához. Szemkamerás vizsgálatok a termékcímke, termékkedveltség illetve fogyasztói választás területeken.

Eszközök

12 fülkés komputerizált érzékszervi laboratórium, ProfiSens szoftver, RedJade érzékszervi célszoftver, Tobii X2-60 szemkamera, X-Rite kézi színmérő, Visual Box.

Szakmai szervezeti tagság

  • EOQ MNB
  • MTA-KÉB Élelmiszertudományi Albizottság
  • MSZT MB612

Hosszútávú együttműködések

  • Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
  • AgroFresh Ltd.
  • Athena Polska SP.

Szakmai kapcsolatok

  • Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Ágazati Gazdaságtan és Módszertani Intézet, Kutatásmódszertan és Statisztika Tanszék
  • Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont
  • NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Újfehértói Állomása
  • University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna
  • Institute of Food Science Leibnitz Institute of Agricultural Engineering Potsdam-Bornim, Department of Horticultural Engineering (Agrartechnik Bornim-ATB), Germany

Pályázatok

TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0011 Tananyagfejlesztés és tartalomfejlesztés az élelmiszer-biztonsági és élelmiszerminősítő mesterképzésekhez kapcsolódóan

Megbízások

  • Érzékszervi bírálói tanfolyamok 1997 óta folyamatosan
  • Érzékszervi termékfejlesztési és terméktesztelési szolgáltatások 1997 óta folyamatosan
  • SmartFresh Minőségi Rendszer – Szolgáltatás nyújtás Közép- és Nyugat-Magyarországon 2009 óta