Kutatócsoport-vezető: Dr. Felföldi József, egyetemi tanár
Elérhetőség: Felfoldi.Jozsef@etk.szie.hu
A kutatócsoportban dolgozók száma
- egyetemi tanár: 1 fő
- egyetemi docens: 2 fő
- egyetemi adjunktus: 6 fő
- PhD hallgató: 6 fő
Kutatási területek
Élelmiszerek fizikai jellemzői. Módszer- és eszközfejlesztés mechanikai (keménység, viszkozitás), optikai (szín, alak, spektrális), dielektromos és íz-jellemzők vizsgálatára.
Hosszútávú együttműködések
- Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar
- Kaposvári Egyetem
- Nyugat-Magyarországi Egyetem
- NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet
- University of Applied Sciences, Fulda (Németország)
- Slovak University of Agriculture in Nitra, Department of Physics
- USDA-Grain Inspection, Packers and Stockyards Administration, USA
Igényelhető szolgáltatások
- folyékony élelmiszerek objektív íz-jellemzése (hamisítás szűrése, íz-fedés, eredet)
- állomány-monitoring rendszerek kialakítása
- érintésmentes módszerek fejlesztése beltartalmi jellemzők felületi eloszlásának vizsgálatára (víztartalom, márványozottság,szemcseeloszlás stb.)
- ellenőrző műszerek (keménység, hőmérséklet, Brix, stb.) kalibrálása
- PLC-s vezérlések tervezése
Pályázatok
Jedlik Ányos Pr. | Gyümölcs-monitoring rendszer fejlesztése | 2007-2009 |
RET-1-2007-0001 | Termék osztályozó berendezés érzékelő-rendszerének fejlesztése | 2006-2009 |
Megbízások
Richter G. NyRT | Íz/szag reklamáció kivizsgálás Alpha Astree elektronikus nyelv készülékkel | 2015 |
ODT készítmények segédanyagainak íz karakterizálása | 2014 | |
USDA GIPSA | Method for conducting a daily check of moisture readings for moisture meter | 2015 |
Tool for determining the percentage of broken kernels in a sample of rice | 2014 | |
PICK SZEGED | Roncsolásmentes módszer fejlesztése téliszalámi üregesedésének detektálására | 2011-2012 |
SPAR Kft. | Zöldség-gyümölcs minőségi átvételét segítő módszerek és információk kutatása | 2008 |
Módszer fejlesztése egyes italok (a SPAR sajátmárkás termékei közé tartozó alkoholos italok, gyümölcslevek, ásványvízek) ízének vizsgálatára, a standard-től való eltérés jellemzésére elektronikus nyelv alkalmazásával | 2008 | |
Gyümölcs és zöldség minőségének jellemzése egyszerű és gyors mérési módszerrel az átvételkor | 2007 | |
Módszer fejlesztése borok ízének vizsgálatára, ízbeli eltérések megállapítására | 2007 | |
Gyümölcs és zöldség érettségi állapotának roncsolásmentes vizsgálatára alkalmas módszer és műszer fejlesztése | 2006 | |
METRO Keresk.Kft. | Gyümölcs- és zöldségfélék objektív, roncsolásmentes minősítésének és átvételi rendszerének fejlesztése | 2006 |