Élelmiszerfizikai Kutatócsoport

Kutatócsoport-vezető: Dr. Felföldi József, egyetemi tanár
Elérhetőség: Felfoldi.Jozsef@etk.szie.hu

A kutatócsoportban dolgozók száma

  • egyetemi tanár: 1 fő
  • egyetemi docens: 2 fő
  • egyetemi adjunktus: 6 fő
  • PhD hallgató: 6 fő

Kutatási területek

Élelmiszerek fizikai jellemzői. Módszer- és eszközfejlesztés mechanikai (keménység, viszkozitás), optikai (szín, alak, spektrális), dielektromos és íz-jellemzők vizsgálatára.

Hosszútávú együttműködések

  • Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar
  • Kaposvári Egyetem
  • Nyugat-Magyarországi Egyetem
  • NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet
  • University of Applied Sciences, Fulda (Németország)
  • Slovak University of Agriculture in Nitra, Department of Physics
  • USDA-Grain Inspection, Packers and Stockyards Administration, USA

Igényelhető szolgáltatások

  • folyékony élelmiszerek objektív íz-jellemzése (hamisítás szűrése, íz-fedés, eredet)
  • állomány-monitoring rendszerek kialakítása
  • érintésmentes módszerek fejlesztése beltartalmi jellemzők felületi eloszlásának vizsgálatára (víztartalom, márványozottság,szemcseeloszlás stb.)
  • ellenőrző műszerek (keménység, hőmérséklet, Brix, stb.) kalibrálása
  • PLC-s vezérlések tervezése

Pályázatok

Jedlik Ányos Pr. Gyümölcs-monitoring rendszer fejlesztése 2007-2009
RET-1-2007-0001 Termék osztályozó berendezés érzékelő-rendszerének fejlesztése 2006-2009

Megbízások

Richter G. NyRT Íz/szag reklamáció kivizsgálás Alpha Astree elektronikus nyelv készülékkel 2015
  ODT készítmények segédanyagainak íz karakterizálása 2014
USDA GIPSA Method for conducting a daily check of moisture readings for moisture meter 2015
  Tool for determining the percentage of broken kernels in a sample of rice 2014
PICK SZEGED Roncsolásmentes módszer fejlesztése téliszalámi üregesedésének detektálására 2011-2012
SPAR Kft. Zöldség-gyümölcs minőségi átvételét segítő módszerek és információk kutatása 2008
  Módszer fejlesztése egyes italok (a SPAR sajátmárkás termékei közé tartozó alkoholos italok, gyümölcslevek, ásványvízek) ízének vizsgálatára, a standard-től való eltérés jellemzésére elektronikus nyelv alkalmazásával 2008
  Gyümölcs és zöldség minőségének jellemzése egyszerű és gyors mérési módszerrel az átvételkor 2007
  Módszer fejlesztése borok ízének vizsgálatára, ízbeli eltérések megállapítására 2007
  Gyümölcs és zöldség érettségi állapotának roncsolásmentes vizsgálatára alkalmas módszer és műszer fejlesztése 2006
METRO Keresk.Kft. Gyümölcs- és zöldségfélék objektív, roncsolásmentes minősítésének és átvételi rendszerének fejlesztése 2006