Élelmiszerkémiai Kutatócsoport

Kutatócsoport-vezető: Simonné Dr. Sarkadi Livia, egyetemi tanár
Elérhetőség: Simonne.Sarkadi.Livia@etk.szie.hu

A kutatócsoportban dolgozók száma

  • egyetemi tanár: 1 fő
  • egyetemi docens: 1 fő
  • nyugalmazott egyetemi docens: 1 fő
  • egyetemi adjunktus: 2 fő
  • egyetemi tanársegéd: 1 fő
  • műszaki oktató: 1 fő
  • tanszéki mérnök: 2 fő
  • laboráns: 2 fő

Kutatási területek

Élelmiszerek minősítése biológiailag aktív komponensek alapján (aminosavak, biogén aminok, aroma). A haszonnövények stressztűrésének jellemzése biokémiai paraméterek alapján. Élelmiszerek és mezőgazdasági termékek beltartalmi értékeit befolyásoló paraméterek vizsgálata nagyműszeres módszerekkel. Biológiailag aktív anyagok mennyiségi és minőségi változása gyógynövény drogokban és azok keverékeiben. Gyógyhatású készítményekben felhasznált alkoholos gyógynövény kivonatok biológiailag aktív komponenseinek feltérképezése.

Szakmai szervezeti tagság

  • Magyar Kémikusok Egyesülete 
  • Magyar Növényélettani Társaság
  • Magyar Elválasztástudományi Társaság
  • Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület 
  • Nők a Tudományban Egyesület 
  • Magyar Táplálkozástudományi Társaság
  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság
  • European Association for Chemical and Molecular Sciences (EuCheMS)

Hosszútávú együttműködések

  • Herbária Zrt.
  • Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet

Igényelhető szolgáltatások

Élelmiszerek, takarmányok, növényi minták aminosav és biogén amin összetételének meghatározása automatikus aminosav analizátorral. Illékony komponensek meghatározása GC-MS módszerrel. Makro- és mikroelem tartalom, valamint toxikus nehézfémek atomabszorpciós mérése. Pásztázó- valamint transzmissziós elektronmikroszkóp felvételek készítése felületekről vagy ultravékony metszetekről. Talajminták fizikai paramétereinek, tápanyag ellátottságának meghatározása. Vízminták átfogó kémiai analízise. Analitikai mérések: nyerszsír (Soxhlet), nyersfehérje (Kjeldahl), nedvességtartalom, hamutartalom, zsiradék jódszáma, konyhasó tartalom (Mohr), redukáló cukor (Schoorl), gabonalisztek keményítőtartalma.

Pályázatok

GOP-2007-1.1.1 EU–konform gyógy- és fűszernövény termékek minőségi paramétereinek és biológiai aktív hatóanyagainak innovatív kutatás–fejlesztése 2008-2011
NKTH-OTKA CK 78013 A biogén amin tartalom csökkentése élelmiszerekben 2010-2012
OTKA 83642 A stressz hatására bekövetkező edződési, korai virágzási és elhalási folyamatok jellemzése gabonafélékben 2011-2015
GOP-1.3.1-10/A-2010-0175 Gyógynövény alapú natúrkozmetikumok összetételének kutatása és fejlesztése a Herbária Zrt-nél 2013-2014
IUPAC project 2013-54-02-300 „Healhy life and active ageing – the contribute of functional food ingredients” 2013-2015