Erjedésipari és Biotechnológiai Kutatócsoport

Kutatócsoport vezető:
Hegyesné dr. Vecseri Beáta (sör- és szeszipari profil)
Dr. Nguyen Duc Quang (biotechnológiai profil)
Elérhetőség:
Vecseri.Beata@etk.szie.hu
Nguyen.Duc.Quang@etk.szie.hu

Kutatócsoportban dolgozók száma

  • egyetemi tanár: 1 fő
  • egyetemi docens: 1 fő
  • egyetemi adjunktus: 4 fő
  • egyetemi tanársegéd: 2 fő
  • tanszéki mérnök: 1 fő
  • PhD hallgató: 3 fő
  • asszisztens: 2 fő

Kutatási területek

Sörtechnológia, Malátagyártási technológia, Szeszes italok előállítása, Fermentációs eljárások, Enzimkinetikai jellemzések, Biokonverziós folyamatok kutatása, Korszerű táplálkozást támogató fejlesztések, Értéknövelő és energiatakarékos biomérnöki műveletek. 

Szakmai szervezeti tagság

  • Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület (Söripari szakosztály, Mikrobiológia szakosztály)
  • MTA Kémiai osztály, Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottságának Biotechnológia munkabizottsága
  • Magyar Mikrobiológiai Társaság

Hosszútávú együttműködések

  • Dreher Sörgyárak Zrt.
  • Borsodi Sörgyár Zrt.
  • Heineken Hungária Sörgyárak Nyrt.
  • Boortmalt Magyarország Kft.
  • Agroferm Fermentációipari Zrt.
  • Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
  • Egis Gyógyszergyár Nyrt.
  • Richter Gedeon Nyrt.
  • TEVA Magyarország Zrt.
  • Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft.
  • Lesaffre Magyarország Élesztőgyártó és Kereskedelmi Kft.
  • Buszesz Élelmiszeripari Zrt.
  • Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.
  • Miskolci Likőrgyár Zrt.
  • Agárdi Pálinkafőzde Kft.
  • Zwack Unicum Zrt.
  • Győri Likőrgyár Zrt.
  • Várda-Drink Szeszipari Rt.
  • Wessling Hungary Kft
  • GPS Powder Élelmiszer-feldolgozó Kft.
  • Biokontroll Hungária Kft.

Igényelhető szolgáltatások

Hagyományos és alternatív söripari alapanyagok vizsgálata, minősítése, malátázási technológiák kidolgozása, sörgyártás technológiájának optimálása nagy- és kisüzemi méretben, termékfejlesztések (hagyományos, ízesített és speciális táplálkozásigényt kielégítő termékek), funkcionális élelmiszerek fejlesztése (növényi eredetű alapanyagokon), pálinkák, párlatok és szeszes italok technológiájának kidolgozása, élelmiszer-biotechnológiai eljárások alkalmazása, szaktanácsadás és minőségbiztosítás valamennyi szakterületen.

Pályázatok

OTKA F 67717 Gomba eredetű inulináz enzim termelése és tanulmányozása. 2007-2011
NKTH TECH"09"A3" 2009"0194 PALINKAH Eredetvédett pálinkák előállításának és nyomon követési rendszerének kutatás-fejlesztése. 2009-2013
NKTH OM"00364/2008 ALKOBEER Organikus egészségvédő alakor sörfélék kifejlesztése és gyártása. 2008-2012
OMFB"01177/2009 HR" 36/2008 Gyümölcs és zöldséglevek fermentálása bifidobaktériumokkal: szaporodáskinetika, komponensek változása és az entero és húgyuti patogénekre gyakorolt antagonista hatás. 2009-2011
Magyar-Vietnámi TÉT-10-1-2011-0646 (Magyar-Vietnámi Kétoldalú TéT Együttműködés) Trópusi gyümölcsök alkoholos erjeszthetőségének vizsgálata 2011-2014
Magyar-Kínai TÉT_12_CN-1-2012-0047 (Magyar-Kínai Kormányközi TéT Együttműködés) Normál és alacsony alkoholtartalmú sörök másodlagos erjesztésének tanulmányozása rögzített élesztők alkalmazása esetén. 2012-2015