Kutatócsoport vezető:
Hegyesné dr. Vecseri Beáta (sör- és szeszipari profil)
Dr. Nguyen Duc Quang (biotechnológiai profil)
Elérhetőség:
Vecseri.Beata@etk.szie.hu
Nguyen.Duc.Quang@etk.szie.hu
Kutatócsoportban dolgozók száma
- egyetemi tanár: 1 fő
- egyetemi docens: 1 fő
- egyetemi adjunktus: 4 fő
- egyetemi tanársegéd: 2 fő
- tanszéki mérnök: 1 fő
- PhD hallgató: 3 fő
- asszisztens: 2 fő
Kutatási területek
Sörtechnológia, Malátagyártási technológia, Szeszes italok előállítása, Fermentációs eljárások, Enzimkinetikai jellemzések, Biokonverziós folyamatok kutatása, Korszerű táplálkozást támogató fejlesztések, Értéknövelő és energiatakarékos biomérnöki műveletek.
Szakmai szervezeti tagság
- Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület (Söripari szakosztály, Mikrobiológia szakosztály)
- MTA Kémiai osztály, Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottságának Biotechnológia munkabizottsága
- Magyar Mikrobiológiai Társaság
Hosszútávú együttműködések
- Dreher Sörgyárak Zrt.
- Borsodi Sörgyár Zrt.
- Heineken Hungária Sörgyárak Nyrt.
- Boortmalt Magyarország Kft.
- Agroferm Fermentációipari Zrt.
- Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
- Egis Gyógyszergyár Nyrt.
- Richter Gedeon Nyrt.
- TEVA Magyarország Zrt.
- Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft.
- Lesaffre Magyarország Élesztőgyártó és Kereskedelmi Kft.
- Buszesz Élelmiszeripari Zrt.
- Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.
- Miskolci Likőrgyár Zrt.
- Agárdi Pálinkafőzde Kft.
- Zwack Unicum Zrt.
- Győri Likőrgyár Zrt.
- Várda-Drink Szeszipari Rt.
- Wessling Hungary Kft
- GPS Powder Élelmiszer-feldolgozó Kft.
- Biokontroll Hungária Kft.
Igényelhető szolgáltatások
Hagyományos és alternatív söripari alapanyagok vizsgálata, minősítése, malátázási technológiák kidolgozása, sörgyártás technológiájának optimálása nagy- és kisüzemi méretben, termékfejlesztések (hagyományos, ízesített és speciális táplálkozásigényt kielégítő termékek), funkcionális élelmiszerek fejlesztése (növényi eredetű alapanyagokon), pálinkák, párlatok és szeszes italok technológiájának kidolgozása, élelmiszer-biotechnológiai eljárások alkalmazása, szaktanácsadás és minőségbiztosítás valamennyi szakterületen.
Pályázatok
OTKA F 67717 | Gomba eredetű inulináz enzim termelése és tanulmányozása. | 2007-2011 |
NKTH TECH"09"A3" 2009"0194 PALINKAH | Eredetvédett pálinkák előállításának és nyomon követési rendszerének kutatás-fejlesztése. | 2009-2013 |
NKTH OM"00364/2008 ALKOBEER | Organikus egészségvédő alakor sörfélék kifejlesztése és gyártása. | 2008-2012 |
OMFB"01177/2009 HR" 36/2008 | Gyümölcs és zöldséglevek fermentálása bifidobaktériumokkal: szaporodáskinetika, komponensek változása és az entero és húgyuti patogénekre gyakorolt antagonista hatás. | 2009-2011 |
Magyar-Vietnámi TÉT-10-1-2011-0646 (Magyar-Vietnámi Kétoldalú TéT Együttműködés) | Trópusi gyümölcsök alkoholos erjeszthetőségének vizsgálata | 2011-2014 |
Magyar-Kínai TÉT_12_CN-1-2012-0047 (Magyar-Kínai Kormányközi TéT Együttműködés) | Normál és alacsony alkoholtartalmú sörök másodlagos erjesztésének tanulmányozása rögzített élesztők alkalmazása esetén. | 2012-2015 |