Kutatócsoport vezető: Dr. Friedrich László, egyetemi docens
Elérhetőség: Friedrich.Laszlo.Ferenc@etk.szie.hu
A kutatócsoportokban dolgozók száma
- egyetemi docens: 3 fő
- egyetemi adjunktus: 1 fő
- egyetemi tanársegéd: 2 fő
- műszaki ügyintéző: 1 fő
- tudományos segédmunkatárs: 3 fő
- tanszéki ügyintéző: 1 fő
- PhD hallgató: 5 fő
Kutatási területek
Kíméletes technológiák és termékek fejlesztése a hús-, tej- és hűtőipar, valamint a hal és a tojásfeldolgozás területén élelmiszer-minőségi – és biztonsági céllal:
- nagy hidrosztatikus nyomás, illetve sous-vide technológia egyedi vagy kombinált alkalmazása állati és növényi alapú élelmiszereknél
- húsok, húskészítmények, tejek, tejtermékek minőségmegőrzési idejének növelése
- módosított atmoszférás- és vákuumcsomagolás állati és növényi alapú élelmiszereknél
- sajt, hús és szárazáru érlelési technológia fejlesztése
- pácolási technológia fejlesztése aktív ultrahanggal
- különleges táplálkozási igényeket kielégítő újszerű tej- és tojástermékek fejlesztése
- halak vágási technológiájának fejlesztése, halhús eltarthatóság idejének növelése
- fagyasztási technológiák tészták, pékáruk, cukrászati termékeknél, a fagyasztva tárolási idő hatása a termék minőségére
- gyümölcs félsűrítmény előállítása kriokoncentrálással
- hűtve tárolt gyümölcs- és zöldségfélék érésbiológiai vizsgálata, post harvest technológia
- növényi és állati eredetű nyersanyagok, késztermékek tárolási rendellenességeinek korai detektálása, roncsolásmentes vizsgálati módszerei
Szakmai szervezeti tagság
- Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Tej és tejtermékek szakbizottság
- Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Jégkrém szakbizottság
- Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Húskészítmény szakbizottság
- Európai Szabványügyi Bizottság Magyar Szabványügyi Testület Tej és tejtermékek nemzeti szabványosító műszaki bizottság
- Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület
- Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Tartósítóipari termékek szakbizottság
- Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottság
- Hűtő- és Konzervipari Szövetség
Hosszútávú együttműködések
- Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály
- Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
- Campden BRI Magyarország
- Instituto Tecnológico de Costa Rica, Cartago, Costa Rica
- Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
- Bábolna Élelmiszeripari Kft.
- Capriovus Kft.
- Eisberg Hungary Kft.
- FEVITA Székesfehérvári Hűtőipari NyRt.
- Get-Pack Kft.
- MIRELITE MIRSA Zrt.
- Nestlé Hungária Kft.
- Olivia Kft
- Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
- PICK SZEGED ZRt.
- PLP Seafood Hungary Halkereskedelmi Kft.
- Pr1merfood Kft.
- SCITEC Ipari és Kereskedelmi Kft.
- SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
- Szomor Húsüzem
- Tatár Pékség Sütőipari Édesipari Hűtőipari és Kereskedelmi Kft.
- TESCO-GLOBAL Zrt
- Unilever Magyarország Kft.
- Wessling Hungary Kft
Igényelhető szolgáltatások
Termék- és technológiafejlesztés, különös tekintettel a kíméletes és kombinált tartósítási eljárásokra. Tárolási kísérletek növényi és állati eredetű nyersanyagok, késztermékek minőségváltozásának nyomonkövetésére. RFID adatgyűjtő rendszer logisztikai rendszerbe illesztése. Fehérje frakciók meghatározása, NIR és DSC metodika, és technofunkciós tulajdonságok vizsgálata.
Pályázatok
VEKOP |
A magyar zöldség-és gyümölcstermesztés agroökológiai és biológiai erőforrásainak optimális kiaknázása technológiai, eredetvédelmi és piacfejlesztési eszközökkel (VEKOP-2.3.3-15-2017-00022) |
2017-2019 |
EFOP |
Tudományos utánpótlás erősítése a hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatásával, a mentorálás folyamatának kidolgozásával (EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005) |
2017-2021 |
NVKP |
Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszerbiztonság növelése érdekében a haltermékvonalon (NVKP_16-1-2016-0023) |
2016-2019 |
NVKP |
A takarmány és élelmiszerbiztonság erősítése a takarmányok mikotoxin-mentesítésére alkalmas innovatív technológiák kifejlesztésével (NVKP_16-1-2016-0009) |
2016-2019 |
GOP |
„Kutatások a savanyú savó alkotórészeinek membránszeparációs technikákkal történő teljes körű hasznosítására” (GOP-1.1.1-08/1-2008-0016) címmel a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MTKI). |
2008-2011 |
NKTH | Biológiailag aktív D-vitamin szintézisére képes gombafajok termesztés-technológiájának kidolgozása (Nemzeti Technológia Program 2008/2. 3. alprogram: Versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar (Szerződésszám: TECH-08-A3/2-2008-0389) | 2009-2011 |
EU 7 | TECHFOOD Solutions and interventions for the technological transfer and the innovation of the agro-food sector in South East regions (TECHFOOD SEE EoI/A/160/1.1/X) | 2009-2011 |
TÁMOP | A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül: 3. Kutatási alprojekt: Kihívások és megoldások a XXI. század élelmiszertudományában projekt. Élelmiszer feldolgozási és tartósítási kutatások műhely (TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005) | 2010-2012 |
Megbízások
- Gyümölcslevek eltarthatóságának növelése nagy hidrosztatikus technológiával
- Húskészítmények eltarthatóságának növelése nagy hidrosztatikus technológiával
- Halak vágási technológiájának fejlesztése és eltarthatóság növelő eljárások kidolgozása
- Savó és savó alapú termékek fejlesztése, technológiájának kidolgozása
- Tojástermékek fejlesztése, eltarthatóságának növelése kíméletes technológia alkalmazásával
- Marhavágási technológia fejlesztése a húsminőség megőrzése céljából
- Marhahús érlelési technológiájának fejlesztése