Konzervtechnológiai Kutatócsoport

Kutatócsoport vezető: Stégerné dr. Máté Mónika, egyetemi docens
Elérhetőség: Stegerne.Mate.Monika@etk.szie.hu

A kutatócsoportokban dolgozók száma

  • egyetemi docens: 2 fő
  • egyetemi tanársegéd: 2 fő
  • tanszéki mérnök: 2 fő
  • Műszaki asszisztens: 1 fő
  • Tanszéki ügyintéző: 1 fő
  • PhD hallgató: 3 fő

Kutatási területek

  • Gyümölcs-zöldség nyersanyagok feldolgozásra való alkalmasságának vizsgálata, termékek fejlesztése.
  • Kíméletes technológiák alkalmazása, fejlesztése a gyümölcs-zöldségfeldolgozóipar számára.
  • Vákuumszárítás és mikrohullámú vákuumszárítás alkalmazása értékmegőrző növényi alapú élelmiszerek előállítására.
  • Szárítási technológiák fejlesztése infusion technikával.
  • Vákuumbepárlás paramétereinek optimálása sűrítmények előállítására.
  • Funkcionális és különleges táplálkozási célú élelmiszerek fejlesztése gyümölcs-zöldség nyersanyagokból.
  • Természetes adalékanyagok (pl. színezékek, állománykialakítók, tartósítószerek) alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata E-szám mentes termékek fejlesztése céljából.
  • Élelmiszeripari melléktermékek, mint értéknövelő élelmiszer-adalékok, további hasznosíthatóságának vizsgálata, hulladékmentes technológiák kidolgozása.
  • Alapanyagok és késztermékek teljes körű reológiai vizsgálata, jellemzése.
  • Nem emészthető oligoszacharidok vizsgálata, késztermékekben történő alkalmazása, termékfejlesztése.
  • Csomagolásfejlesztés és -tervezés.

Szakmai szervezeti tagság

  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság
  • Magyar Eredetvédelmi Tanács
  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Tartósítóipari termékek szakbizottság
  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Kézműves termékek szakbizottság
  • Magyar Szabványügyi Testület
  • Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület
  • MTA Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottság, Élelmiszertudományi Albizottság
  • MTA Kémiai osztály, Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottságának Biotechnológia munkabizottsága
  • Hűtő- és Konzervipari Szövetség
  • Magyar Szabadgyök-kutató társaság
  • Kiváló Magyar Élelmiszer Bizottság

Hosszútávú együttműködések

  • Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály
  • Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
  • Budapesti Műszaki Egyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszer-tudományi Tanszék
  • Longlive Europe Food Devision Kft
  • NÉBIH
  • Tetra Pak Hungária ZRt.,
  • Bonduelle Central Europe Kft.,
  • Egis Gyógyszergyár ZRt.,
  • Dr. Fitokup Kft.
  • GPS Powder Kft.
  • Pacific Óceán Kft.

Igényelhető szolgáltatások

  • Termékfejlesztés: gyümölcs-zöldség alapú, nagy biológiai értékű, hagyományos, különleges minőségű vagy kézműves termékek, termékcsaládok fejlesztése.
  • Technológiafejlesztés: komplex, hulladékmentes technológiák kialakítása, szárítási technológiák fejlesztése.
  • Adalékanyagok vizsgálata.
  • Csomagolási eljárások kidolgozása.
  • Technológiák és üzemek tervezése,
  • HACCP kidolgozása.
  • Beltartalmi és reológiai mérések.
  • Termékcímkék, gyártmánylapok készítése, felülvizsgálata.
  • Novel food dokumentumok elkészítése.

Pályázatok, megbízások

A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül: 3. Kutatási alprojekt: Kihívások és megoldások a XXI. század élelmiszertudományában projekt. Élelmiszer feldolgozási és tartósítási kutatások műhely. TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005 2010-2012
Xilo-oliogoszacharidok alkalmazási lehetőségei a termékfejlesztésben. Longlive Europe Ltd. 2013-2014
Novel Food engedélyeztetési kérelem összeállítása a xilo-oligoszacharidok Európai Uniós forgalombahozatalához. Longlive Europe Ltd. 2013-2014
12-25%-os gyümölcstartalommal rendelkező portfólió fejlesztése a korszerű táplálkozástudományi ismeretek tükrében, valamint SIÓ light termékek analízise a tudatos vásárlói igények tükrében. n/a 2011-2012
Antocianinban és rostban gazdag, alacsony szénhidrát-tartalmú lekvár, valamint rosttal dúsított, sütőipari lekvárok termékfejlesztése. n/a 2011
Bag-in-box csomagolású 100%-os préselt gyümölcslevek gyártástechnológiájának fejlesztése. n/a 2010