Kutatócsoport vezető: Stégerné dr. Máté Mónika, egyetemi docens
Elérhetőség: Stegerne.Mate.Monika@etk.szie.hu
A kutatócsoportokban dolgozók száma
- egyetemi docens: 2 fő
- egyetemi tanársegéd: 2 fő
- tanszéki mérnök: 2 fő
- Műszaki asszisztens: 1 fő
- Tanszéki ügyintéző: 1 fő
- PhD hallgató: 3 fő
Kutatási területek
- Gyümölcs-zöldség nyersanyagok feldolgozásra való alkalmasságának vizsgálata, termékek fejlesztése.
- Kíméletes technológiák alkalmazása, fejlesztése a gyümölcs-zöldségfeldolgozóipar számára.
- Vákuumszárítás és mikrohullámú vákuumszárítás alkalmazása értékmegőrző növényi alapú élelmiszerek előállítására.
- Szárítási technológiák fejlesztése infusion technikával.
- Vákuumbepárlás paramétereinek optimálása sűrítmények előállítására.
- Funkcionális és különleges táplálkozási célú élelmiszerek fejlesztése gyümölcs-zöldség nyersanyagokból.
- Természetes adalékanyagok (pl. színezékek, állománykialakítók, tartósítószerek) alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata E-szám mentes termékek fejlesztése céljából.
- Élelmiszeripari melléktermékek, mint értéknövelő élelmiszer-adalékok, további hasznosíthatóságának vizsgálata, hulladékmentes technológiák kidolgozása.
- Alapanyagok és késztermékek teljes körű reológiai vizsgálata, jellemzése.
- Nem emészthető oligoszacharidok vizsgálata, késztermékekben történő alkalmazása, termékfejlesztése.
- Csomagolásfejlesztés és -tervezés.
Szakmai szervezeti tagság
- Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság
- Magyar Eredetvédelmi Tanács
- Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Tartósítóipari termékek szakbizottság
- Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Kézműves termékek szakbizottság
- Magyar Szabványügyi Testület
- Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület
- MTA Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottság, Élelmiszertudományi Albizottság
- MTA Kémiai osztály, Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottságának Biotechnológia munkabizottsága
- Hűtő- és Konzervipari Szövetség
- Magyar Szabadgyök-kutató társaság
- Kiváló Magyar Élelmiszer Bizottság
Hosszútávú együttműködések
- Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály
- Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
- Budapesti Műszaki Egyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszer-tudományi Tanszék
- Longlive Europe Food Devision Kft
- NÉBIH
- Tetra Pak Hungária ZRt.,
- Bonduelle Central Europe Kft.,
- Egis Gyógyszergyár ZRt.,
- Dr. Fitokup Kft.
- GPS Powder Kft.
- Pacific Óceán Kft.
Igényelhető szolgáltatások
- Termékfejlesztés: gyümölcs-zöldség alapú, nagy biológiai értékű, hagyományos, különleges minőségű vagy kézműves termékek, termékcsaládok fejlesztése.
- Technológiafejlesztés: komplex, hulladékmentes technológiák kialakítása, szárítási technológiák fejlesztése.
- Adalékanyagok vizsgálata.
- Csomagolási eljárások kidolgozása.
- Technológiák és üzemek tervezése,
- HACCP kidolgozása.
- Beltartalmi és reológiai mérések.
- Termékcímkék, gyártmánylapok készítése, felülvizsgálata.
- Novel food dokumentumok elkészítése.
Pályázatok, megbízások
A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül: 3. Kutatási alprojekt: Kihívások és megoldások a XXI. század élelmiszertudományában projekt. Élelmiszer feldolgozási és tartósítási kutatások műhely. | TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005 | 2010-2012 |
Xilo-oliogoszacharidok alkalmazási lehetőségei a termékfejlesztésben. | Longlive Europe Ltd. | 2013-2014 |
Novel Food engedélyeztetési kérelem összeállítása a xilo-oligoszacharidok Európai Uniós forgalombahozatalához. | Longlive Europe Ltd. | 2013-2014 |
12-25%-os gyümölcstartalommal rendelkező portfólió fejlesztése a korszerű táplálkozástudományi ismeretek tükrében, valamint SIÓ light termékek analízise a tudatos vásárlói igények tükrében. | n/a | 2011-2012 |
Antocianinban és rostban gazdag, alacsony szénhidrát-tartalmú lekvár, valamint rosttal dúsított, sütőipari lekvárok termékfejlesztése. | n/a | 2011 |
Bag-in-box csomagolású 100%-os préselt gyümölcslevek gyártástechnológiájának fejlesztése. | n/a | 2010 |