Kutatócsoport-vezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár
Kapcsolattartó: Dr. Márki Edit, egyetemi docens, marki.edit@etk.szie.hu
A kutatócsoportban dolgozók száma
- egyetemi tanár: 1 fő
- egyetemi docens: 3 fő
- egyetemi adjunktus: 2 fő
- tanársegéd: 3 fő
- asszisztens: 1 fő
- PhD hallgató: 4 fő
Főbb kutatási területek
Membrántechnika élelmiszeripari alkalmazásai a hagyományos szétválasztási műveletek kiváltása céljából, jobb minőségű élelmiszerek előállítása kisebb környezetterheléssel; élelmiszeripari vizek és ivóvíz előállítása, valamint szennyvizek tisztítása membrántechnikával; membránműveletek intenzifikálása, modellezése és optimálása a műveletek költségének és környezeti hatásának csökkentése céljából.
- Prebiotikus termékek fejlesztése
- Galaktooligoszacharidok és fruktooligoszacharidok gyártástechnológiájának fejlesztése
- Élelmiszeripari mikroemulziók előállítása membrán emulzifikálással
- Savó besűrítése és demineralizálása nanoszűrés és diaszűrés kombinálásával
- Tej-demineralizáció komplex membrántechnikával
- Ivóvíz és ipari szennyvizek tisztítása membránszűréssel, pervaporációval és membrán-desztillációval, valamint bioreaktorok alkalmazásával
- Aroma- és vitamindús gyümölcslevek és italok (must, feketeribizli, málna, bodza, homoktövis, barack, bor, kávé, tea, stb.) besűrítése komplex membrántechnológiával (MF, UF, RO, NF, MD, OD).
- Anyag-, momentum- és hőátadási folyamatok vizsgálata membránberendezésben
- Membránműveletek és hibrid műveletek matematikai modellezése és optimalizálása
- Növényi és állati termékek kíméletes vákuumszárítása
- Statikus keverők fejlesztése és a statikus keveréssel kombinált membránszűrés mint komplex technika alkalmazásainak kutatása/fejlesztése
- Pervaporáció alkalmazása aromaanyagok és bioalkoholok szelektív kinyerésére
Szakmai szervezeti tagság
- Magyar Kémikusok Egyesülete, Membrántechnikai Szakosztály
- European Society of Membrane Science and Technology
- Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület
- MTA Agrár-Bioműszaki Tudományos Bizottság
Hosszútávú együttműködések
- Oului Egyetem, Oulu, Finnország
- University of Applied Sciences, Fulda, Németország
- Hefei Egyetem, Hefei, Kína
- Maribori Egyetem, Maribor, Szlovénia
- Josip J. Strossmayer Egyetem, Eszék, Horvátország
- ENSIA Massy, Franciaország
- Akdeniz University, Antalya, Törökország
- Budapesti Műszaki Egyetem, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék
- Pannon Egyetem, Mérnöki Kar, Biomérnöki, Membrántechnológiai és Energetikai Kutatóintézet
- Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpont, Nagykanizsa
- Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézet
- Hungarolabor Kft.
- QPharma Nutrition Kft.
- Zolend Kft.
- Hidrofilt Kft.
- Fitomark 94 Kft., Tolcsva
- Institute of Bioprocess Engineering and Pharmaceutical Technology, University of Applied Sciences Mittelhessen, Giessen, Németország
- FrieslandCampina, Hollandia
- Medifood Hungary Kft.
Szolgáltatások
Élelmiszeripari levek és szennyvizek szétválasztása membrán-technikával, igény szerint analitikai mérésekkel, modellezés, optimálás. Élelmiszertechnológiák és termékek fejlesztése.
Műszerpark
Mikro-, ultra-, nanoszűrő és fordított ozmózis készülékek labor és félüzemi méretben, pervaporációs berendezések labor- és félüzemi méretben, membrán-desztilláló és ozmotikus desztilláló berendezés, töltött abszorber, szárítók, desztilláló készülék, spektrofotométer, digitális sűrűségmérő, HPLC, refraktométerek, KOI mérő, centrifuga, TOC mérő, GC, laboratóriumi és félüzemi membrán-bioreaktorok, részecskeméret-eloszlás meghatározó berendezések mikro- és nanométer tartományban, zeta-potenciál mérés és molekulatömeg gyorsmeghatározó berendezés, alagútszárító, filmbepárló, mikroszkóp
Pályázatok
PrOSt! : Development of low-calorie beverages with prebiotic properties from cheap and abundant feedstocks | PCIG11-GA-2012-322219 (ERC Marie Skłodowska-Curie Actions) | 2013-2017 |
Oligoszacharidok gyártástechnológijának fejlesztése | n/a | 2013-2016 |
Energiatakarékos és instant jellegű terméket előállító vákuum szárító prototípusának tervezése és kivitelezése | GOP-1.1.1-07/1-2008-0062 | 2008-2013 |
Élelmiszeripari anyagok előállítása környezetkímélő módszerekkel | FIBL 2011/I. | 2011-2013 |
Membránszűrési eljárások intenzifikálása a tejiparban | EUREKA_HU_08-1-2010-0010 | 2011-2014 |
Értékes anyagok kinyerése és frakcionálása a gyümölcslégyártás során keletkezett melléktermékből | OTKA CK-81011 | 2011-2014 |
Grundtvig: Roots and Routes: European Traditions Towards Active Citizenship a Strengthen Cultural Integration | GRLP-2011-137 | 2011-2013 |
Kínai-Magyar TéT | Tét_10-1-2011-0072 | 2011-2013 |
A felsőoktatás minőségének javítása a kutatóegyetemmé váláson keresztül | TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005 | 2010-2012 |
Membránműveletek anyagátadásának vizsgálata és intenzifikálása az élelmiszeriparban | OTKA NKTH-K-68596 | 2007-2011 |
Megbízások
- FrieslandCampina, Hollandia
- QPharma Nutrition Kft.
- Fitomark 94 Kft.
- Medifood Hungary Kft