Élelmiszermérnöki és Környezettechnikai Kutatócsoport

Kutatócsoport-vezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár
Kapcsolattartó: Dr. Márki Edit, egyetemi docens, marki.edit@etk.szie.hu

A kutatócsoportban dolgozók száma

  • egyetemi tanár: 1 fő
  • egyetemi docens: 3 fő
  • egyetemi adjunktus: 2 fő
  • tanársegéd: 3 fő
  • asszisztens: 1 fő
  • PhD hallgató: 4 fő

Főbb kutatási területek

Membrántechnika élelmiszeripari alkalmazásai a hagyományos szétválasztási műveletek kiváltása céljából, jobb minőségű élelmiszerek előállítása kisebb környezetterheléssel; élelmiszeripari vizek és ivóvíz előállítása, valamint szennyvizek tisztítása membrántechnikával; membránműveletek intenzifikálása, modellezése és optimálása a műveletek költségének és környezeti hatásának csökkentése céljából.

  • Prebiotikus termékek fejlesztése
  • Galaktooligoszacharidok és fruktooligoszacharidok gyártástechnológiájának fejlesztése
  • Élelmiszeripari mikroemulziók előállítása membrán emulzifikálással
  • Savó besűrítése és demineralizálása nanoszűrés és diaszűrés kombinálásával
  • Tej-demineralizáció komplex membrántechnikával
  • Ivóvíz és ipari szennyvizek tisztítása membránszűréssel, pervaporációval és membrán-desztillációval, valamint bioreaktorok alkalmazásával
  • Aroma- és vitamindús gyümölcslevek és italok (must, feketeribizli, málna, bodza, homoktövis, barack, bor, kávé, tea, stb.) besűrítése komplex membrántechnológiával (MF, UF, RO, NF, MD, OD).
  • Anyag-, momentum- és hőátadási folyamatok vizsgálata membránberendezésben
  • Membránműveletek és hibrid műveletek matematikai modellezése és optimalizálása
  • Növényi és állati termékek kíméletes vákuumszárítása
  • Statikus keverők fejlesztése és a statikus keveréssel kombinált membránszűrés mint komplex technika alkalmazásainak kutatása/fejlesztése
  • Pervaporáció alkalmazása aromaanyagok és bioalkoholok szelektív kinyerésére

Szakmai szervezeti tagság

  • Magyar Kémikusok Egyesülete, Membrántechnikai Szakosztály
  • European Society of Membrane Science and Technology
  • Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület
  • MTA Agrár-Bioműszaki Tudományos Bizottság

Hosszútávú együttműködések

  • Oului Egyetem, Oulu, Finnország
  • University of Applied Sciences, Fulda, Németország
  • Hefei Egyetem, Hefei, Kína
  • Maribori Egyetem, Maribor, Szlovénia
  • Josip J. Strossmayer Egyetem, Eszék, Horvátország
  • ENSIA Massy, Franciaország
  • Akdeniz University, Antalya, Törökország
  • Budapesti Műszaki Egyetem, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék
  • Pannon Egyetem, Mérnöki Kar, Biomérnöki, Membrántechnológiai és Energetikai Kutatóintézet
  • Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpont, Nagykanizsa
  • Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézet
  • Hungarolabor Kft.
  • QPharma Nutrition Kft.
  • Zolend Kft.
  • Hidrofilt Kft.
  • Fitomark 94 Kft., Tolcsva
  • Institute of Bioprocess Engineering and Pharmaceutical Technology, University of Applied Sciences Mittelhessen, Giessen, Németország
  • FrieslandCampina, Hollandia
  • Medifood Hungary Kft.

Szolgáltatások

Élelmiszeripari levek és szennyvizek szétválasztása membrán-technikával, igény szerint analitikai mérésekkel, modellezés, optimálás. Élelmiszertechnológiák és termékek fejlesztése.

Műszerpark

Mikro-, ultra-, nanoszűrő és fordított ozmózis készülékek labor és félüzemi méretben, pervaporációs berendezések labor- és félüzemi méretben, membrán-desztilláló és ozmotikus desztilláló berendezés, töltött abszorber, szárítók, desztilláló készülék, spektrofotométer, digitális sűrűségmérő, HPLC, refraktométerek, KOI mérő, centrifuga, TOC mérő, GC, laboratóriumi és félüzemi membrán-bioreaktorok, részecskeméret-eloszlás meghatározó berendezések mikro- és nanométer tartományban, zeta-potenciál mérés és molekulatömeg gyorsmeghatározó berendezés, alagútszárító, filmbepárló, mikroszkóp

Pályázatok

PrOSt! : Development of low-calorie beverages with prebiotic properties from cheap and abundant feedstocks PCIG11-GA-2012-322219 (ERC Marie Skłodowska-Curie Actions) 2013-2017
Oligoszacharidok gyártástechnológijának fejlesztése n/a 2013-2016
Energiatakarékos és instant jellegű terméket előállító vákuum szárító prototípusának tervezése és kivitelezése GOP-1.1.1-07/1-2008-0062 2008-2013
Élelmiszeripari anyagok előállítása környezetkímélő módszerekkel FIBL 2011/I. 2011-2013
Membránszűrési eljárások intenzifikálása a tejiparban EUREKA_HU_08-1-2010-0010 2011-2014
Értékes anyagok kinyerése és frakcionálása a gyümölcslégyártás során keletkezett melléktermékből OTKA CK-81011 2011-2014
Grundtvig: Roots and Routes: European Traditions Towards Active Citizenship a Strengthen Cultural Integration GRLP-2011-137 2011-2013
Kínai-Magyar TéT Tét_10-1-2011-0072 2011-2013
A felsőoktatás minőségének javítása a kutatóegyetemmé váláson keresztül TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005 2010-2012
Membránműveletek anyagátadásának vizsgálata és intenzifikálása az élelmiszeriparban OTKA NKTH-K-68596 2007-2011

Megbízások

  • FrieslandCampina, Hollandia
  • QPharma Nutrition Kft.
  • Fitomark 94 Kft.
  • Medifood Hungary Kft