Mikrobiológiai és biotechnológiai kutatócsoport

Kutatócsoport vezető: Mohácsiné dr. Farkas Csilla, egyetemi tanár
Elérhetőség: Farkas.Csilla@etk.szie.hu

A kutatócsoportban dolgozók száma

  • Egyetemi tanár: 1 fő
  • Professor emerita/emeritus: 2 fő
  • Egyetemi docens: 3 fő
  • Egyetemi adjunktus: 1 fő
  • Egyetemi tanársegéd: 2 fő
  • Asszisztens: 2 fő
  • PhD hallgató: 5 fő

Kutatási területek

Élelmiszer eredetű patogén és romlást okozó mikroorganizmusok vizsgálata. Új tartósítási technológiák mikrobiológiai megalapozása. Mikrobák interakciójának vizsgálata. Mikrobák enzim termelésének meghatározása. Mezőgazdasági hulladékok mikrobás hasznosítása. Törzsjavítás természetes és mesterséges rekombinációval, illetve mutációval. Populáció dinamikai vizsgálatok.
Élelmiszeripari termékek mikrobiótáját meghatározó környezeti és mikroökológiai tényezők hatásának vizsgálata.
Mikrobiológiai gyorsmódszerek alkalmazása mikroorganizmusok szaporodásának és kölcsönhatásának mérésére, modellezésére. Prediktív mikrobiológia és modellezés. Élelmiszerekben előforduló patogén és romlást okozó mikroorganizmusok kimutatása és azonosítása gyors és molekuláris módszerek alkalmazásával. Biokontroll hatású élesztőgombák alkalmazása zöldségek és gyümölcsök romlásának visszaszorítására.
Erjedésipari mikroorganizmusok (főként élesztőgombák) ökológiájának, fiziológiájának és genetikájának vizsgálata. Törzsjavítás klasszikus és molekuláris genetikai módszerekkel. Mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási melléktermékek mikrobiológiai konverziója hozzáadott értéket hordozó termékekké.
Ionizáló sugárkezelés alkalmazása az élelmiszerbiztonság fokozása céljából. 

Szakmai szervezeti tagság

  • Magyar Mikológiai Társaság,
  • Magyar Mikrobiológiai Társaság,
  • Magyar Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesület,
  • Hungarian Association for Food Protection,
  • International Association for Food Protection

Hosszútávú együttműködések

  • NAIK-ÉKI
  • NÉBIH
  • PPKE BIK
  • Széchenyi István Egyetem MÉK
  • Friesland Campina
  • IAEA
  • University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology

Szolgáltatások

Kórokozók jelenlétének kimutatása hagyományos és gyors mikrobiológiai módszerekkel; romlást okozók vizsgálata élelmiszermintákból; mikrobák azonosítása és tipizálása molekuláris biológiai módszerekkel. Starter kultúrák vizsgálata. Borerjedési folyamatok élesztőbiótájának jellemzése, az erjesztést végző élesztőgomba populációk dinamikájának meghatározása. Extracelluláris hidrolitikus enzimtermelés kimutatása mikrobákban. Minőségmegőrzési időtartam, valamint fertőtlenítőszer hatékonyság vizsgálatok. Vállalati oktatások, tanfolyamok szervezése.

Vállalati partnerek

  • Capriovus kft.
  • Zentis Hungária Bt.
  • Naszálytej Zrt.
  • Alveola Kft.
  • Messer Hungarogáz Kft.

Pályázatok

Selective fermentation of industrial galacto-oligosaccharide (GOS) products Friesland Campina 2013-2015
Állati és növényi élelmiszer alapanyagok biztonságát veszélyeztető humánpatogén és potenciális antagonista baktériumok kölcsönhatásának vizsgálata TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program – Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj 2013-2014
Kertészeti növényekben rejtőzködő organizmusok és hatásuk a gazdanövényre OTKA K-101716 2012-2015
Co-ordinated research programme ‘Use of Irradiation to Provide Wider Selection of Safe, Nutritionally and Organoleptically Adequate Foods for Immuno-Compromised Patients’ IAEA (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) 16243 2010-2015
Az élelmiszerminőség és biztonság kémiai és mikrobiológiai kihívásai TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005 2010-2015