Vörösáru gyártás – Az Élelmiszertudományi Kar és a Nemzeti Agrárkamara együttműködése

Egyetemünk Élelmiszertudományi Karán 2018. június 11-12-én került megrendezésre a „Tanuljunk együtt!” Vörösárugyártás című program, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen került megtartásra. A szakmai napon különböző vállalkozástól, összesen 24 húsipari szakembert köszönthettünk az Élelmiszertudományi Kar Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszékén.

A kurzust Dr. Friedrich László Ferenc a Kar dékánja, a tanszék vezetője nyitotta meg és Kenesei György frissen doktorált kollégánkkal – hiánypótló – elméleti és gyakorlati programot mutatott be. A program célja a termékfejlesztések előmozdítása, a higiéniai ismeretek bővítése és az előállítók elméleti és gyakorlati tudásnövelése volt.

Az elméleti előadásokban kiemelt szerepet kaptak az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető tényezők gyakorlati példák bemutatásával, a minőségellenőrzés, az élelmiszercsalás elleni védekezés, jelölés és a kötelezően betartandó jogszabályi előírások. Az eladás bemutatta a Magyar Élelmiszerkönyvi előírásokat, kiemelve a hús és húskészítmények vonatkozásait. A különböző húskészítmények megnevezése, húsipari alapfogalmak ismertetése során a jelentkezők átfogó képet kaptak az egyes késztermékek összetételére és elkészítésére vonatkozó eljárások betartásának fontosságára.

A gyakorlati program keretében mélyebb ismereteket szerezhettek a technológiát, alapanyagot és gyártási gyakorlatot érintve. Az egész napos program során többféle vörösáru készítésének alapjaival, valamint különböző összetételű virslik gyártásával ismerkedhettek meg. Az üzemi gyakorlat során fontos volt, hogy olyan ismereteket adjanak át, amit a résztvevők át tudnak ültetni a gyakorlatba is. Ebben segített Kovács Tamás Pro Facultate díjas szakmai partnerünk. Konkrét receptúrákat ismertettek a minél ízletesebb és minőségi magyar termék előállítás érdekében.

Kiegészítésként a résztvevők kipróbálhatták magukat az érzékszervi bírálat területén is, ugyanis az előadók több féle virsliből álló vaktesztet állítottak össze. A teszt kiértékelését, összesítését követően a gyakorlaton elkészített virsliket is megkóstolhatták, értékelhették.

A vörösárugyártás gyakorlati nap egy szakmai beszélgetéssel, oklevelek átadásával és értékeléssel zárult. A résztvevők a programot és a szervezést összességében kiválóan értékelték.