Élelmiszerlánc-biztonság a termőföldtől az asztalig

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Budapest, 2016. november 3.

Élelmiszerlánc-biztonság a termőföldtől az asztalig

Igazi mérföldkőnek számít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Szent István Egyetem közötti együttműködési megállapodás, amelyet 2016. november 3-án írtak alá a felek a Budai Campuson. Az esemény a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményeként működő, országos hatáskörű hivatal és a felsőoktatási intézmény Élelmiszertudományi Karának együttműködése szempontjából példaértékű megállapodás, melynek célja az Élelmiszerlánc-biztonsági Kockázatkezelési Kihelyezett Tanszék létrehozása, valamint a magyar élelmiszerlánc-biztonság védelme és fejlesztése a termőföldtől az asztalig.

A megállapodást dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke és Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora írta alá a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett szakmai nap és tudományos ülés során.

Az új tanszék legfontosabb célja a hatékony utánpótlás-nevelés, megfelelő elméleti és gyakorlati felkészültséggel rendelkező élelmiszermérnök szakemberek képzése, valamint tudományos kutatások-fejlesztések elősegítése, ezzel is biztosítva az élelmiszerlánc-biztonsággal és -felügyelettel kapcsolatos feladatok magas szintű ellátását.

A két szervezet közösen vállalja többek között a graduális, posztgraduális és doktori képzésekben, a tudományos, kutatási-fejlesztési feladatokban, a szaktanácsadói munkákban való együttműködést. Továbbá a két intézmény feladatként határozta meg egy hosszú távú élelmiszerlánc-biztonsági oktatási stratégia kidolgozását és megvalósítását, valamint szakmai továbbképzések, tudományos és ismeretterjesztő konferenciák, rendezvények szervezését.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági Kockázatkezelési Kihelyezett Tanszék vezetője Dr. Kasza Gyula címzetes egyetemi tanár, a NÉBIH elnöki megbízottja.

A Magyar Tudomány Ünnepén zajlott tudományos ülésen Hegyesné dr. Vecseri Beáta, a SZIE Élelmiszertudományi Karának dékánja előadásában méltatta a kiemelkedő, egyedülálló lehetőségeket magában rejtő tanszéket, a specifikus előadásokat és a széleskörű gyakorlati tapasztalatszerzést.

Dr. Lakner Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár az élelmiszergazdaság jövőjéről tartott előadást, míg Dr. Jóźwiak Ákos Bernard, a NÉBIH igazgatóhelyettese és Berkics Adrienn tervezési referens az élelmiszerlánc-felügyelet jövőképét vetítette a résztvevők elé. Mohácsiné dr. Farkas Csilla, az Élelmiszertudományi Kar dékánhelyettese az élelmiszer-tudomány és -technológia várható fejlődési irányait ismertette, Dr. Kasza Gyula a lakosság szemszögéből mutatta be az élelmiszerlánc-biztonságot, Utassy Luca, a NÉBIH munkatársa pedig az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal kockázatkommunikációs tevékenységének fejlődési folyamatairól tartott előadást.

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó egész hónapos eseménysorozatban, melynek idén az „Oknyomozó tudomány” a mottója, az Élelmiszertudományi Kar mellett a Szent István Egyetem többi kara is részt vesz.

További információ:

  • Pusztay Gabriella, főosztályvezető
    Szent István Egyetem
    PR-, Sajtó- és Rendezvényszervezési Főosztály
    Tel.: 06-28-522-000/1013
    E-mail: kommunikacio@fh.szie.hu
  • 
Frum Zsuzsa, sajtóreferens
    Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
    Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság
    Tel.: 06-70/436-0384
    E-mail: nebih@nebih.gov.hu

További információk: https://szie.hu/kihelyezett-tanszeket-alapitott-az-egyetem-es-nebih
Foto: Balázs Gusztáv, SZIE