Miniszteri Nagydíjjal tüntették ki az Alakor biosört

A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás záróünnepségén osztották ki az OMÉK díjakat: a Közönség Díjat és a Miniszteri Nagydíjat. A Magyar Mezőgazdaság magazin számolt be a kitüntetésekről.

A Miniszteri Nagydíj minden alkalommal Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter választása alapján kerül kiosztásra. Idén a Körös-Maros Biofarm Kft. kapta, ősi gabonából készülő Alakor bio sörkülönlegességükkel érdemelték ki a díjat. A díjat Czirle Csaba, a cég kereskedelmi igazgatója vette át. Ezúton is gratulálunk!

Az alakor - amelyről elnevezték az ebből főzött sört - egy ősi, 10 ezer éves búzafajta. E különleges gabonát hazánkban egyedülállóan, organikus módon nemesítették Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában, majd többéves kísérleti munkát követően szántóföldi termesztését elsőként a Körös-Maros Biofarm öko-földterületein valósították meg. A biotermesztésre kiválóan alkalmas növény felhasználásával az Élelmiszertudományi Kar Sör- és Szeszipari Tanszékén dolgozták ki az első magyar biosör receptúráját, melynek alapján 2013 tavaszán megkezdődhetett az Alakor sör készítése egy kézműves sörfőzdében.

További információk az OMÉK 2017 oldalán.