CSOPA CAFE - Miről árulkodik az alma hangja?

Miről árulkodik az alma hangja? Új kutatási irányok és lehetőségek az élelmiszerek vizsgálatában

A márciusi Tudományos Csopa Cafeban az élelmiszerekkel foglalkozunk. Dr. Felföldi József, egyetemi tanár (Szent István Egyetem) vezeti be az érdeklődőket a Fizika-Automatika Tanszéken folyó kutatásokba. Megtudhatjuk, miről árulkodnak az élelmiszerek fizikai jellemzői, hogyan tudjuk mérni ezeket. Megismerkedünk a fejlesztés alatt álló módszerekkel, melyek segítségével a nyersanyagok és a termékek minőségével kapcsolatos mechanikai, optikai, elektromos jellemzők roncsolás mentesen vizsgálhatók.

Az előadás – gyakorlati példákon keresztül – képet ad az akusztikus módszerekről és az alkalmazási lehetőségekről (roppanósság, gyümölcsök érettsége stb.), foglalkozik olyan izgalmas és élenjáró területekkel, mint az ún. „hiperspektrális látórendszer” vagy az íz-vizsgálat elektronikus nyelvvel.

Date: 
2016. március 08. 17:03