Duális képzés

TÁJÉKOZTATÓ (pdf)

A képzés elindításának háttere

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvénybe (Nftv.), 2014. július 24. napi hatállyal bevezetésre került a duális képzés fogalma. A hazai felsőoktatásban a duális képzési rendszer ez idáig főként a műszaki képzés területén jelent meg. A kedvező tapasztalatok alapján a hivatkozott törvényi háttér lehetőséget teremt az informatika, agrár, természettudomány vagy gazdaságtudományi képzések területén is elindítani a duális képzési rendszert.
Az Élelmiszertudományi Kar 2014 őszén megkezdte azoknak a lehetőségeknek a felmérését, amelyek előkészítik a duális képzési rendszer kari bevezetését. Az előzetes egyeztetések során a vállalati és a hallgatói oldal egyaránt támogatóan fogadta a kezdeményezést.

Mit is jelent a duális képzés?

A duális jellegű képzési forma elsődleges célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek az összehangolása. A képzésre jelentkező hallgató egyetemi hallgatói jogviszonyban tanulnak és mellette gyakorlati tapasztalatokat szereznek vállalati együttműködés keretében. A tantervet az Egyetem és a vállalati partner közösen alakítja ki.
Az elméleti egyetemi képzés és a vállalati gyakorlat együttese komplex, piacképes ismereteket nyújt a képzési formára jelentkező hallgatóknak. Ellenszolgáltatásként a szerződött hallgatók anyagi juttatásban részesülnek.
Az élelmiszermérnök BSc duális képzés bevezetésének célja olyan szakemberek képzése, akik komplex, élelmiszermérnöki és kereskedelemi ismereteik birtokában képessé válnak az élelmiszer- termékpálya gyártási és értékesítési folyamatainak szervezésére és irányítására.

Vállalati partnerek

Alábbi partnereink a 2018 szeptemberében kezdődő duális képzésre várják a hallgatókat. A jelentkezés folyamatos!

Auchan

Gérard Mulliez, az Auchan alapító elnöke, 1961-ben nyitotta meg első áruházát Észak-Franciaországban. Európában elsőként egyesítette az önkiszolgálást, a diszkontot és a ’mindent egy fedél alatt’ elvet. Napjainkban az Auchan egyike a legfontosabb francia kereskedelmi csoportoknak, Magyarországon 1996 óta van jelen. Jelenleg 19 áruházat és 18 töltőállomást működtet és közel 7000 munkatársat foglalkoztat az Auchan Magyarország Kft. A cégcsoport alapvetően a hipermarketekre specializálódott, filozófiája szerint minél jobban meg kell felelni a vásárlók igényeinek, korrekt, partnerségen alapuló munkakapcsolatot kell kialakítani a szállítókkal, valamint segíteni kell a vállalat alkalmazottait a fejlődésben, a hatékonyságban, s lehetővé kell tenni, hogy a munkatársak részesüljenek a közös sikerekből.

További információ: https://auchan.hrfelho.hu/dualis-kepzes-szent-istvan-egyetem
Székhely: Budaörs


Bonduelle 

A Bonduelle hazánk egyik jelentős élelmiszer-feldolgozója, Európa legnagyobb zöldségspecialistája. A francia alapítású családi vállalkozás több mint 20 éve van Magyarországon, és jelenleg 1000 embert foglalkoztat az országban található 3 gyárban (Nagykőrös, Békéscsaba, Nyírszőlős). A gyárak a hazai igények kielégítése mellett, jelentős export tevékenységet is végeznek. A Bonduelle olyan konzerv- és fagyasztott zöldségek gyártója, mint a kukorica, bab, zöldborsó, gomba.
További információ: http://www.bonduelle.hu/files/Bonduelle_dualis_kepzes.pdf
Székhely: Nagyszőlős


Ceres

A vállalat az 1951-ben alapított Győr- és Vidéke Sütőipari Vállalat jogutódja, több, mint 60 éves szakmai múlttal rendelkezik. A termékportfólió nagyobb részét a szendvicskenyerek és kalácsok, valamint az egészségtudatos táplálkozást támogató termékek teszik ki, melyeket két telephelyen, Győrben és Miskolcon gyártanak. A vállalat hosszú évek óta a magyar sütőipari piac meghatározó szereplője. A pékáru megszokott ízének és minőségének folyamatos biztosításához minőségi alapanyagokra, modern technológiára és szigorú minőségbiztosítási rendszerre van szükség, ezért termékeiket a legfejlettebb nyugat-európai automata gépsorokon gyártják. Termékeiket folyamatosan fejlesztik, alapvető értékeik közé tartoznak az innovációs készség, és a megbízhatóság.
További információ:http://ceressuto.hu/dualis-kepzes-program/
Székhely: Győr


Coop-Star 

A CO-OP Star Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaságot, 1999. január 29-én három szövetkezet alapította. A stratégiai célokkal együtt a társaság rögzítette üzletfilozófiáját és elkötelezte magát a magyar előállítású termékek, a családok napi szükségleteinek kielégítését szolgáló élelmiszer, napi cikk forgalmazása mellett. A személyes eladás, az emberi kapcsolatokon alapuló üzleti, bolti magatartás is fontos alaptőke a társaság életében.
További információ:https://www.facebook.com/coopstarzrt/
Székhely: Jászberény

 


Húscsarnok Kft.

A Tóalmási Kolbász Manufaktúra magyar családi vállalkozás, mely Húscsarnok Kft. néven 1993-ban alakult. A több, mint 20 éve működő húsipari vállalat mára a Tápió-mente és a Galga-mente egyik legjelentősebb munkaadója. Közkedvelt termékeik, az összes nagyvárosban kaphatóak. 60 munkatárssal dolgoznak, prémium termékeik közé tartozik a méltán híres Tóalmási kolbász is.
További információ: https://www.toalmasikolbasz.hu/dualis-kepzes
Székhely: Tóalmás


Lidl

A Lidl-t Németországban alapították az 1930-as években, napjainkban Európa legnagyobb diszkont élelmiszer-kereskedelmi hálózatát tudhatja magáénak. Magyarországon 2004-ben jelent meg piaci szereplőként, mára már országszerte 164 áruháza, 3 logisztikai központja (Székesfehérvár, Hejőkürt, Szigetszentmiklós) és több mint 3500 dolgozója van. Az elmúlt néhány évben a diszkont élelmiszer-kereskedelmi hálózatok között átvette a vezető szerepet, és az első 10 között szerepel az üzletláncok rangsorában. A Lidl az 1400-at is meghaladó termékeinek beszerzésekor különös figyelmet fordít a magyar beszállítókra, a magyar gazdaság támogatásának és fejlesztésének jegyében.
További információ: http://www.lidl.hu/hu/2493.htm
Székhely: Budapest

 


Pápai Hús Kft.

A cég 1913-ban kezdte meg működését, akkor még Pápa város vágóhídjaként, ahol sertés és marhavágás is folyt. Magyarország egyik legrégebbi húsfeldolgozójaként a cég termékeit mind hazai mind nemzetközi szinten ismerik. A fejlődés és a hagyományok, tradíciók tisztelete jellemzi a céget, népszerű és sikeres termékeik közé tartozik a Pápai Extra sonka, Bacon szalonna, Juhbeles virsli és a Pápai Parasztsonka is.
További információ: http://www.papaihus.hu
Székhely: Pápa

 


Penny Market 

A Penny Market Kft. (www.penny.hu) a REWE csoport (www.rewe-group.com) tagja, Magyarország és egyben Európa egyik vezető élelmiszer diszkontlánca. Magyarországon 1996 óta van jelen, és országszerte immár 200 üzlettel állnak vásárlóik rendelkezésére. Az üzleteket jelenleg két raktár szolgálja ki. A munkatársak száma meghaladja a 3000 főt.
További információ: http://www.penny.hu/SZOLGÁLTATÁSOK/duális/Duális_felsőfokú_képzés/pe_DefaultContent1.aspx
Székhely: Alsónémedi

 


SGS Hungaria Kft.

Az SGS a világ vezető vizsgáló, ellenőrző és tanúsító vállalata, ahol több mint 90 000 alkalmazott dolgozik világszerte, és több mint 2000 irodája és laboratóriuma működik. A céget 1878-ban alapították, innovatív mezőgazdasági ellenőrzési szolgáltatásaival és folyamatos fejlődésével piacvezető pozíciót ért el. A vállalatot 1919-ben jegyezték be Genfben Société Générale de Surveillance néven. Az SGS Hungária kft. 1991 óta működik Magyarországon. Széleskörű szolgáltatásokat kínál országszerte, számos üzletágat érintve; köztük a mezőgazdaság, ásványok, olaj, gáz és vegyi anyagok.
További információ: http://www.sgs.hu
Székhely: Budapest, Nyíregyháza


Spar

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 1990-ben alakult. A cégcsoport első SPAR üzletét Tatán nyitotta meg 1991-ben. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. az ASPIAG tulajdonába tartozik. Az üzleteikben nyújtott széles választék, kedvező árak és sokoldalú szolgáltatások mellett vásárlóink részére az élelmiszerbiztonság és az egészségtudatosság terén is intenzív felvilágosító munkát végeznek. Magyarország egyik legnagyobb kiskereskedelmi hálózata. Jelenleg országosan több mint 400 SPAR egység üzemel több áruháztípusban (INTERSPAR hipermarket, SPAR szupermarket, City SPAR).
További információ: http://www.spar.hu/hu_HU/karrier/dualis_kepzes.html
Székhely: Bicske

További partnereink:

Caprivous Kft.

A magyar tulajdonú Kft 1991-ben alakult, fő tevékenységük a tojásfeldolgozás, tojástermékek gyártása, illetve a feldolgozás során keletkező melléktermékek hasznosítása. Különböző pasztörizált tojáslé, tojáspor, főzött tojásrúd és fertőtlenített héjú tojás termékeket gyártanak. A tojástermékek előállítása két fióktelephelyükön (Budapest és Szigetcsép) történik. Termékeiket az ország egész területén terítik, valamint külföldre is szállítanak.
További információ: http://www.capriovus.hu/ceg.htm
Székhely: Szigetcsép

 

Coca-Cola HBC

A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. a Coca-Cola HBC AG csoport tagja. A dunaharaszti székhelyű, Magyarországon két palackozó-üzemet működtető vállalat 1100 dolgozót foglalkoztat, teljes tevékenysége során pedig közel 13.000 embernek biztosít munkát. A Coca-Cola Magyarország eddig 112 milliárd forintot fektetett be hazánkban. A társaság az egyik legjelentősebb magyar élelmiszer-feldolgozó, termékeit 24 országba exportálja. Az üdítőitalok előállításához használt alapanyagok közel kétharmadát belföldi szállítók biztosítják. A cég az alkoholmentes italok széles választékát kínálja: a szénsavas üdítőitalok, ásványvizek, gyümölcslevek, jeges teák, sportitalok, valamint az energiaitalok egyaránt részét képezik a választéknak.
További információ: http://hu.coca-colahellenic.com/
Székhely: Dunaharaszti


Gyermelyi

Az 1971-ben elinduló tésztagyár két kereskedő cég és egy szakmai befektető társulásával jött létre, a Gyermelyi tészta ma Magyarország piacvezető márkája. A tésztagyár termékeinek választéka hat csoportra osztható. Három termékcsaládjukat Gyermelyi márkanéven forgalmazzák. A legjelentősebb a négytojásos tészta, amely a cég hazai forgalmának meghatározó részét jelenti. Ezen túl elérhető nyolctojásos tészta, tojás nélküli tészta, egytojásos tészta, valamint Vita Pasta néven durumtésztákat forgalmaznak. A Gyermelyi tésztagyár számára a belföldi piac a meghatározó: a termékfejlesztés és a gyártás során elsősorban a hazai fogyasztók igényeit veszik figyelembe.
További információ: http://www.gyermelyi.hu/index.php/hirek-ujdonsagok/hir/277
Székhely: Gyermely

 


Hercsi-Hús

A Her-Csi-Hús Kft. 1992-ben alapították. A Kft. két család többségi tulajdonába került, akik elkötelezték magukat a hazai Baromfiipar fejlesztésére és a fokozatosan előtérbe kerülő fogyasztói igények kielégítésére. A Her-Csi-Hús Kft. ma is teljes egészében magyar tulajdonban van és kizárólag magyar beszállítókkal dolgozik. Az élelmiszerbiztonság, a termékminőség, és a környezetvédelem technológiáinak fejlesztése kapott kiemelkedő szerepet a cég működésében. Ezt a három központi irányelvet tekintik termékeink minősége és vállalat fenntartható fejlődésének zálogául.
További információ: http://www.hercsihus.hu/
Székhely: Hernád

 


Nestlé Hungária Kft.

A Nestlé a világ legnagyobb ital- és élelmiszeripari vállalata, mely a világ 197 országában van jelen és mintegy 340 000 főt foglalkoztat. A vállalatot Henri Nestlé indította útjára, amikor is megalkotta 150 évvel ezelőtt a csecsemőtápszerek elődjét. A Nestlé Hungária Kft. Magyarországon három gyárat működtet, Szerencsen, Bükön és Diósgyőrön és több mint 2000 munkavállalót foglalkoztat. Magyarországi üzemekben készül többek között a Nesquik italporok és a Nescafé 3in1 termék. A szerencsi üzemekben gyártott italporok több mint 80%-a exportra kerül. A méltán híres Büki állateledel üzem (DARLING márka) az évek során a Nestlé állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központjává vált. Az itt felhasznált mezőgazdasági alapanyagok 60 %-ban Magyarországról származnak.
További információ: https://www.nestle.hu/
Székhely: Szerencs, Bük, Diósgyőr

 


Univer

Az Univer Product Zrt. ételízesítők és egyéb élelmiszer termékek - köztük lekvárok, gyümölcslevek és bébiételek - gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A Kecskeméti Földműves Szövetkezetet 1948-ban alapították. Ebből nőtt ki az Univer Cégcsoport, mely a régió egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. Az Univer Product Zrt. bel- és külföldi piacokon értékesít termékeket. Magyarországon a folyékony ételízesítők gyártása terén továbbra is meghatározó szerepet tölt be. Termékeikkel jelen vannak szinte valamennyi meghatározó élelmiszer láncnál.
TTovábbi információ: http://www.univer.hu/hu/univer_csoport/allasajanlatok/dualis_kepzes_-_elelmiszermernok.html
Székhely: Kecskemét

 


Szerencsi Bonbon 

A Szerencsi Bobbon 1996-ban jött létre, a Társaságnak 150 dolgozója van. Céljuk többek között a Szerecsen történő édességgyártás fejlesztése, illetve ezzel együtt a munkahelyteremtés. Gyártmányaik felölelik minden eddig Szerecsen gyártott édességféleséget, de diabetikus és paleo termékeket is gyártanak. Kézzel készült desszertek, cukorkák, karamellák, retro termékek, desszertek, továbbá karácsonyi és húsvéti termékeket forgalmaznak.
További információ: http://www.szerencsibonbon.hu/
Székhely: Szerencs

Felvételi tájékoztató

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatója a duális képzés 2015. évi felvételi eljárásáról (2015. 01.29.)

A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII.29.) Korm. rendelet (Korm.r.) értelmében, a 2015-ös felvételi eljárásban a „…jelentkező, az Nftv. 108. § 1a. pontja szerinti képzési területhez tartozó szakra vonatkozó felvételi döntést követően kérelmére, a duális képzésre jogosult felsőoktatási intézmény külön döntése alapján duális képzésben vehet részt.” 

1. A felsőoktatási felvételi tájékoztatóban a felsőoktatásba jelentkező hallgatók tájékoztatást kaptak a duális formájú képzés alapvető jellemzőiről: 

  • 2015 szeptemberétől öt képzési területen (műszaki, informatika, agrár, természettudomány és gazdaságtudományok) indulnak el a duális képzési formájú szakok.
  • A duális képzés a gyakorlatigényes alapképzési szakon folytatott képzés azon formája, amelyben a szakmailag minősített vállalatoknál folytatható gyakorlati képzések tantervi tartalmuknál, struktúrájuknál és a vállalatoknál töltendő, megnövelt óraszámuknál fogva növelik a hallgatók szakmai kompetenciáját, vállalati üzemeltetési ismereteit és vállalati kultúráját.
  • A vállalatokkal a felsőoktatási intézmények kötnek együttműködési megállapodást a képzésben történő részvételre.
  • A gazdasági szervezet és a hallgató hallgatói munkaszerződést köt: a vállalat a képzés teljes idejére köteles díjazásban részesíteni a hallgatót (tehát mind a vállalati, mind az intézményi periódusok alatt). A díj mértéke legalább hetente a kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – 15%-a (tehát havonta legalább a minimálbér 60%-a körüli összeg).

2. A felsőoktatási felvételi tájékoztatóban a hallgatók a 2015. évi felvételi eljárás általános kérdéseiről az alábbiak szerint kaptak tájékoztatást:

  • A duális képzési formájú szakokra történő jelentkezés a 2015-ös felvételi eljárásban két, egymással párhuzamos szakaszból áll: az állami, általános felvételi eljárásból (mely semmiben nem különbözik a nem duális szakokra való jelentkezéstől), és egy vállalati felvételi szakaszból.
  • A felvételi tájékoztatóban január 31-ig kerül feltüntetésre a meghirdetett, „hagyományos”, nem duális formájú szakok mellett lábjegyzetben, amennyiben a szak duális formában is indul, valamint a vállalati partnerek is felsorolásra kerülnek (januárig a felsőoktatási intézmények honlapján lehet tájékozódni, várhatóan mely szakok indulnak duális formában).
  • A jelentkező az általános módon benyújtja jelentkezését a – duális formában is meghirdetett – szakra az állami felvételi eljárásban. Amennyiben a duális formájú szakra szeretne a jelentkező felvételt nyerni, úgy ezzel párhuzamosan fel kell, hogy vegye a kapcsolatot a felvételi tájékoztatóban az adott szak mellett feltüntetett egy vagy több vállalati partnerrel. Több vállalat esetén a jelentkező választja ki a számára legszimpatikusabb(ak)at. A vállalat a honlapján feltünteti elérhetőségét, és saját, vállalati felvételi eljárásának részleteit.
  • A jelentkező a vállalattól kapott tájékoztatás szerint vehet részt a vállalati felvételi eljárásban. A vállalat legkésőbb 2015. július 3-áig tájékoztatja a jelentkezőket a kiválasztás eredményéről (tehát, hogy számára megfelel-e a jelentkező).
  • A jelentkezőnek – sikeres vagy sikertelen vállalati felvételi eljárásának tudatában – még ideje és lehetősége van, hogy az állami felvételi eljárásban a jelentkezési sorrendjét – a besorolási döntés (ponthatárhúzás) időpontját megelőző 14. napig terjedő határidőn belül – egy alkalommal módosíthassa. A sikertelen vállalati felvételi eljárás nem érinti az általános felvételi eljárást, nem befolyásolja a ponthatárhúzás eredményét.

Duális képzés jelentkezési folyamata