Mesterképzések (MSc)

Az Élelmiszertudományi Kar oktatásában – Magyarország Európai Uniós tagságával összefüggésben – ma kiemelt hangsúlyt kap az élelmiszerekkel szemben támasztott megújuló követelmények és a folyamatosan változó európai élelmiszerszabályozás oktatása. A magas szintű szakmai tudással rendelkező, idegen nyelvet beszélő, mérnöki gondolkodásmóddal, megfelelő kapcsolatteremtési készséggel, jó fellépéssel rendelkező végzettekre a hazai és külföldi élelmiszerelőállítók, forgalmazók, valamint az élelmiszerbiztonságot felügyelő és garantáló szakmai szervezetek is számítanak.

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán a 2010/2011-es tanévben elindítottuk az Élelmiszermérnök, valamint az Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök mesterszakot. Az Élelmiszertudományi Kar e két akkreditált mesterképzési szakán nappali (államilag támogatott és költségtérítéses finanszírozási formában), valamint levelező képzés keretében (költségtérítéses formában) egyaránt várjuk a jelentkezőket. A mesterszakjainkon elsajátított ismeretek birtokában a végzett mérnökök alkalmassá válnak felelôsségteljes munkakör betöltésére, illetve folytathatják tanulmányiakat a doktori (PhD) képzés keretében.

Élelmiszermérnök MSc

Az Élelmiszermérnök mesterképzés célja olyan okleveles élelmiszermérnökök képzése, akik ismerik és alkalmazzák a szakterület legújabb tudományos eredményeit, tájékozottak a természettudományi és műszaki tudományi területeken.

Választható szakirányok:

  • élelmiszer-biotechnológia,
  • élelmiszeripari folyamattervezés,
  • élelmiszeripari logisztika és árukezelés,
  • élelmiszeripari technológia és termékfejlesztés.

Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök MSc

Az Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök mesterképzés célja, hogy és a hallgatók az élelmiszerminőséggel és –biztonsággal kapcsolatosan a kémiai, analitikai, toxikológiai, mikrobiológiai, molekuláris biológiai, gazdaságtani és jogi területeken korszerű és piacképes mesterfokú elméleti és gyakorlati tudást, képességeket szerezzenek.

Felvételi információk

Mesterképzésben legfeljebb 100 pont szerezhető, mely tartalmazza a többletpontokat is.

Felvételi pontok:
 - oklevél átlagának 18-szorosa (maximum 90 pont)
Többletpontok minden szak esetében:  maximum 10 többletpont adható.
 - Esélyegyenlőségi maximális pont: 10 pont
    - fogyatékosság: 5 pont
    - gyermekgondozás: 5 pont
    - hátrányos helyzet: 10 pont
 - 2. nyelvvizsga / felsőfokú (C1) komplex: 5 pont
 - 2. nyelvvizsga / középfokú (B2): 3 pont
 - Országos TDK 1-3. hely: 5 pont
 - sporteredmény: országos bajnokság 1-3. hely: 3 pont
 - sporteredmény: Világ- és Európa-bajnokság 1-3. hely: 5 pont

Az Élelmiszermérnöki, valamint az Élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnöki mesterképzési szakokra történő belépés feltételei magyar nyelvű képzés esetén

  1. A jelentkezőnek a korábbi tanulmányai alapján elismerhető legyen legalább 60, maximum 80 kredit: természettudományos ismeretek legalább 30 kredit, gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek legalább 10 kredit, szakmai ismeretek legalább 40 kredit.

A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a felsorolt ismeretkörökben legalább 60 kredittel rendelkezzen a hallgató.

  1. Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az élelmiszermérnöki alapképzési szak.

Az 1. pontban meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető: az agrár képzési területről a mezőgazdasági mérnöki, a környezetgazdálkodási agrármérnöki, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, műszaki képzési területről a biomérnöki, a vegyészmérnöki és a környezetmérnöki alapképzési szak (Élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnöki szakok az állattenyésztő mérnöki alapképzési szak is)

Az 1. pontban meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.

Kreditelismerési eljárás

Azon jelentkezőknek, akik nem teljes kreditérték beszámításával vehetők figyelembe vagy más szakon szerzett végzettséggel és szakképzettséggel jelentkeznek, a felvételi eljárás során kreditelismerési eljárásban kell részt venniük, melyet a kar Kreditátvételi Bizottsága folytat le. A teljes kreditérték beszámítású szakokról jelentkezők esetében kreditelismerési eljárásra nincs szükség.

A kreditelismerési eljárás alapjául szolgáló dokumentumok:

  • leckekönyv hiteles másolata vagy elektronikus nyilvántartási rendszerből (pl. Neptun, ETR) nyomtatott lista, a felsőoktatási intézmény pecsétjével és aláírásával ellátva, amely tartalmazza a teljesített tárgyak nevét, kódját, érdemjegyét és kreditértékét;
  • még képzésben lévő hallgató esetén a képzés mintatantervét;
  • a kreditelismerési eljárás lefolytatásának kérését (formanyomtatvány);

A kredit-elismerési eljárás díja 5 000 Ft. Az átutalásról a bizonylatot kérjük a kérelemmel együtt adják le.
A díjat a következő számlaszámra kell utalni: 10032000-00282826-00000000
Utaláskor a megjegyzés rovatba a következőket kell írni: felvételiző neve, 71T010201 kredit-elismerési eljárás
Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
e-mail:
felveteli@etk.szie.hu

A dokumentumokat postai úton, vagy személyesen kell eljuttatni a kar Dékáni Titkársága részére:

Szent István Egyetem
Élelmiszertudományi Kar
Dékáni Titkárság
1118 Budapest, Villányi út 29-43., „K” épület, földszint

A Kreditátvételi Bizottság a kreditelismerési eljárás alapját képező dokumentumok kézhezvétele után 30 napon belül hozza meg határozatát, amely tartalmazza képzés során az alapképzési szakokról teljesítendő tárgyakat. A döntés után a jelentkező megkapja a határozat eredeti példányát.

A Kreditátvételi Bizottság az alapképzésekből maximum 24 kredit teljesítését írhatja elő.

Amennyiben kérdése van, kérjük keresse az Élelmiszertudományi Kar Dékáni Titkárságának munkatársait:

Tel.: 305 7357
E-mail:
felveteli@etk.szie.hu

Kérelem kreditelismerési eljárás lefolytatására (DOCX)

Részletes információk a Felvi.hu honlapján.