Képviselőink Enshi tartományba (Kína) látogattak

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Enshi Autonóm Prefektúra tudományos vezetésétől Dr. Dernovics Mihály tanár úr és Both Eszter Borbála PhD hallgató meghívást kaptak és Kínában képviselték az egyetemet. A guiyang-i Geokémiai Kutatóintézet egyik kiemelt vizsgálati területe a Hubei-Enshi-Yutangba szeléntartalmú üledékes kőzetrendszer, amely révén az Enshi régió Kína és egyben a világ egyik legnagyobb, mezőgazdasági célra használt, természetesen nagy szeléntartalmú területével rendelkezik. A meghívó akadémiai intézmények közösen szervezték meg ebben az évben új-zélandi (Prof. Siew-Young Quek, University of Auckland, Director of Food Science Programme; szakterülete: funkcionális élelmiszerek fejlesztése) és a SZIE magyar szelénanalitikai szakértőinek meghívásával az Enshi területén már működő és létrehozandó élelmiszeripari vállalkozások, akadémiai-egyetemi-főiskolai kutatócsoportok, valamint a guiyang-i Geokémiai Kutatóintézet kutatócsoportjai számára tartandó szakmai konferenciát (Enshi) és szakmai előadást (Guiyang).

A vendéglátók bemutatták a tarományban zajló oktatási-kutatási tevékenységet, az élelmiszeripari cégek fejlesztéseit és fő érdeklődési körét. Kiemelték a funkcionális élelmiszerek, valamint a korszerű analitikai és minőségbiztosítási módszerek iránti igényt.

Prof. Siew-Young Quek (University of Auckland) előadásában a funkcionális élelmiszerek jogi és „akadémiai” szabályozásáról-értelmezéséről, a közelmúlt és a közeljövő fejlesztési irányairól, valamint az ezekhez kapcsolódó új gyümölcs és zöldség fajok termesztésbe vonásáról beszélt.

Dr. Dernovics Mihály bemutatta a Szent István Egyetemet, mint Magyarország legnagyobb agrártudományi egyetemét, amely lefedi a teljes képzési (BSc-MSc-PhD) és agrártudományi portfóliót az agrárgazdaságtól az élelmiszertudományon át a kertészeti szakágakig. Tudományos előadásában a szeléntartalmú élelmiszerek analitikai vizsgálati módszereiről beszélt, bemutatva a már elérhető (EU-ban SOP szintű), hiteles anyagminta vizsgálatával kontrollálható, illetve a jelenleg rutin laboratóriumok számára még át nem ültetett szelénmódosulat-analitikai eljárásokat.

A konferencia során sikerült kapcsolatba lépni Enshi tartomány tudományos, ipari és politikai vezetőivel. A látogatásról készült kínai beszámoló megtekinthető: http://znky.enshi.cn/2016/0607/212344.shtml