Húsipari szakmai nap a Karunkon

A Budai Campuson az Élelmiszertudományi Kar Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszéke március 5-én negyedik alkalommal rendezte meg a Húsipari szakmai napot, amelyen előadások hangzottak el és az ágazatnak szolgáltató cégek állítottak ki.

Dr. Friedrich László dékán köszöntője után Stabilizáció vagy konszolidáció? A magyar húsipar helyzete és közeljövője címmel Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke tartotta az első előadást. Mint elmondta, a 2008-2012 közötti időszakot leszámítva az ipar fejlődése általában meghaladta az élelmiszeripar fejlődését. 2018-ban viszont az élelmiszeripar termelésének volumene 4,9 százalékkal növekedett, míg az iparé csak 3,5 százalékkal. A húságazat teljesítménye 2018-ban összességében pozitív képet mutat. A hús- és húskészítmény-export gyenge teljesítménye valószínűleg leginkább az afrikai sertéspestis miatt bevezetett kereskedelemkorlátozó intézkedések következménye. A belpiaci értékesítés növekedése – volumenben – kompenzálta az exportkiesést.

A belföldi értékesítés növekedése meghaladta a kiskereskedelem növekedését, tehát az előzetes KSH adatok szerint a hazai termelők pozíciókat szereztek vissza a polcokon. Fontos adat az is, hogy miközben 4 millió 755 ezerről 4 millió 704 ezerre csökkent a sertésvágás, stagnáló hasított súly mellett, 9,8 százalékos belföldi értékesítési növekedést regisztráltak, vagyis tisztul, fehéredik a piac.

A húsipari higiéniai és állatjóléti auditokon feltárt hiányosságokról és a megoldási javaslatokról Pápay Nándor IFS Auditor (SGS) tartott előadást. Antal Péter, az Amsa ügyvezetője (Meg)takarítás címmel a vágóhidakon alkalmazható korszerű takarítási lehetőségek széles tárházát ismertette.

A hús- és baromfiipari termékfejlesztési lehetőségeket dr. Friedrich László dékán foglalta össze.

Délután Sertésfajták és -tenyésztés húsipari szemmel címmel Nyíri András, a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetének intézeti mérnöke, Szarvasmarha-, juh- és kecskefajták és -tenyésztés húsipari szemmel címmel dr. Póti Péter, a SZIE MKK Állattenyésztés-tudományi Intézetének igazgatója, Baromfifajták és -tenyésztés húsipari szemmel címmel Budai Zoltán, a Bábolna TETRA Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást.

Az Állategészségügy, állatjólét témakörében dr. Fenes Péter, a Nébih igazgatóhelyettese ismertette a szakterület követelményeit és mutatott be a gyakorlatban előforduló számos hibát, hiányosságot. Végül dr. Kulla András sertés szakállatorvos tartott részletes előadást a sertéspestisről és egyéb gazdaságilag fontos sertés betegségekről.

A szakmai nap résztvevőit dr. Palkovics László rektor is köszöntötte, kiemelve az egyetem és a húsipari és kereskedelmi vállalkozások együttműködésének fontosságát.