Szent István Egyetem
Élelmiszertudományi Kar
Élelmiszerminőségi,- Biztonsági és Táplálkozástudományi Kutatási Központ
Analitikai Laboratórium
A NAT által NAT-1-1462/2014 számon akkreditált vizsgálólaboratórium
A laboratóriumban 1999. szeptember 8-tól működik minőségirányítási rendszer, mely először az MSZ EN 45001:1990, majd 2005. június 1-től az MSZ EN ISO/IEC 17025:2001 szabványnak megfelelő formában. 2006. január 24-től a minőségirányítási rendszer az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 előírásainak megfelelően működik.
A laboratórium alapvető célja a piaci megrendelők analitikai igények minél magasabb színvonalú és gyors kiszolgálása.
Az Analitikai Laboratórium korábbi fő profilja az elemanalitikai vizsgálatok mellett különböző élelmiszeranalitikai vizsgálatokra is kiterjesztette akkreditált státuszát.
Az élelmiszervizsgálatok területén a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) által elismert akkreditált státusszal rendelkezünk:
-
Élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok, állati, növényi szövetek, étrend-kiegészítők elemtartalmának (Ag, Al, As, B, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Pb, S, Sb, Sn, Se, Tl, Zn, Hg) vizsgálata ICP-OES és ICP-MS technikákkal.
-
Élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok, állati, növényi szövetek, étrend-kiegészítők elemspeciációs (szelén ill. vízben oldódó arzénmódosulatok) vizsgálata HPLC-ICPMS és HPLC-MS/MS technikával.
-
Élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok, állati szövetek, étrend-kiegészítők ubikinon (Q10) tartalmának vizsgálata HPLC-UV technikával.
-
Élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok, étrend-kiegészítők vízben oldódó vitamintartalmának vizsgálata HPLC és HPLC-MS/MS technikával.
-
Élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok, nitrit, nitrát tartalmának meghatározása fotometriás ill. enzimatikus módszerrell.
-
Alkoholtartalmú italok etil-karbamát tartalmának meghatározása HPLC-ESI-MS/MS technikával.
-
Élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok növényvédőszer maradékainak vizsgálata LC- MS/MS technikával (multi-komponenses módszer).
-
Sütőipari termékek (kivéve gyorsfagyasztott sütőipari termékek) nyersfehérje-, zsír-, cukortartalom, vizsgálata NIR technikával.
-
Sütőipari termékek, savfok, valamint szárazanyagtartalom, hamutartalom és sósavban oldhatatlan ásványi anyag (homok tartalom) tömeg szerinti meghatározása.
-
Sütőipari termékek konyhasótartalmának és konyhasómentes hamutartalmának meghatározása direkt potenciometriás módszerrel.
Környezetvédelmi vizsgálatok területén a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) által elismert akkreditált státusszal rendelkezünk:
- Felszíni víz, felszín alatti víz, szennyvíz, szennyvíziszap, talaj, felszíni víz üledékének elemanalitikai vizsgálata ICP-OES és ICP-MS technikával. Az akkreditáltan vizsgált elemek: Ag, Al, As, B, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Pb, S, Sb, Sn, Se, Tl, Zn, Hg.
További részleteket talál a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) honlapján: www.nah.gov.hu
Elérhetőségek
Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Analitikai Laboratórium
Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-33.
Fax: +36 1 466 4272
Laboratóriumvezető: | ||
Jókainé dr. Szatura Zsuzsanna | Jokaine.Szatura.Zsuzsanna@etk.szie.hu | +36 1 305 7164 |
Laboratóriumvezető-helyettes: | ||
Dr. Dernovics Mihály | Dernovics.Mihaly@etk.szie.hu | +36 1 305 7161 |
Minőségügyi vezető: | ||
Geréné dr. Radványi Dalma | Radvanyi.Dalma@etk.szie.hu | +36 1 305 7164 |