Akkreditált Laboratórium

Szent István Egyetem
Élelmiszertudományi Kar
Élelmiszerminőségi,- Biztonsági és Táplálkozástudományi Kutatási Központ
Analitikai Laboratórium

A NAT által NAT-1-1462/2014 számon akkreditált vizsgálólaboratórium

A laboratóriumban 1999. szeptember 8-tól működik minőségirányítási rendszer, mely először az MSZ EN 45001:1990, majd 2005. június 1-től az MSZ EN ISO/IEC 17025:2001 szabványnak megfelelő formában. 2006. január 24-től a minőségirányítási rendszer az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 előírásainak megfelelően működik.

A laboratórium alapvető célja a piaci megrendelők analitikai igények minél magasabb színvonalú és gyors kiszolgálása.

Az Analitikai Laboratórium korábbi fő profilja az elemanalitikai vizsgálatok mellett különböző élelmiszeranalitikai vizsgálatokra is kiterjesztette akkreditált státuszát.

Az élelmiszervizsgálatok területén a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) által elismert akkreditált státusszal rendelkezünk:

  • Élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok, állati, növényi szövetek, étrend-kiegészítők elemtartalmának (Ag, Al, As, B, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Pb, S, Sb, Sn, Se, Tl, Zn, Hg) vizsgálata ICP-OES és ICP-MS technikákkal.

  • Élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok, állati, növényi szövetek, étrend-kiegészítők elemspeciációs (szelén ill. vízben oldódó arzénmódosulatok) vizsgálata HPLC-ICPMS és HPLC-MS/MS technikával.

  • Élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok, állati szövetek, étrend-kiegészítők ubikinon (Q10) tartalmának vizsgálata HPLC-UV technikával.

  • Élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok, étrend-kiegészítők vízben oldódó vitamintartalmának vizsgálata HPLC és HPLC-MS/MS technikával.

  • Élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok, nitrit, nitrát tartalmának meghatározása fotometriás ill. enzimatikus módszerrell.

  • Alkoholtartalmú italok etil-karbamát tartalmának meghatározása HPLC-ESI-MS/MS technikával.

  • Élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok növényvédőszer maradékainak vizsgálata LC- MS/MS technikával (multi-komponenses módszer).

  • Sütőipari termékek (kivéve gyorsfagyasztott sütőipari termékek) nyersfehérje-, zsír-, cukortartalom, vizsgálata NIR technikával.

  • Sütőipari termékek, savfok, valamint szárazanyagtartalom, hamutartalom és sósavban oldhatatlan ásványi anyag (homok tartalom) tömeg szerinti meghatározása.

  • Sütőipari termékek konyhasótartalmának és konyhasómentes hamutartalmának meghatározása direkt potenciometriás módszerrel.

Környezetvédelmi vizsgálatok területén a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) által elismert akkreditált státusszal rendelkezünk:

  • Felszíni víz, felszín alatti víz, szennyvíz, szennyvíziszap, talaj, felszíni víz üledékének elemanalitikai vizsgálata ICP-OES és ICP-MS technikával. Az akkreditáltan vizsgált elemek: Ag, Al, As, B, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Pb, S, Sb, Sn, Se, Tl, Zn, Hg.

További részleteket talál a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) honlapján: www.nah.gov.hu

Elérhetőségek

Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Analitikai Laboratórium
Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-33.
Fax: +36 1 466 4272

Laboratóriumvezető:    
Jókainé dr. Szatura Zsuzsanna Jokaine.Szatura.Zsuzsanna@etk.szie.hu +36 1 305 7164
Laboratóriumvezető-helyettes:    
Dr. Dernovics Mihály Dernovics.Mihaly@etk.szie.hu +36 1 305 7161
Minőségügyi vezető:    
Geréné dr. Radványi Dalma Radvanyi.Dalma@etk.szie.hu +36 1 305 7164

NAT részletező okirat letöltése (PDF)