Gyászhír - Dr. Sáray Tamás

Tisztelt Kollégák!

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy dr. Sáray Tamás aranydiplomás kertészmérnök, intézményünk nyugalmazott egyetemi tanára, december 21-én, életének 78. évében elhunyt.

Sáray Tamás 1939. szeptember 22-én született Bodrogkeresztúron. Középfokú tanulmányait Sátoraljaújhelyen, egyetemi végzettségét intézményünk jogelődjében a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán szerezte 1963-ban. 1984-ben lett a mezőgazdasági tudomány kandidátusa, 1995-ben habilitált. Élete és munkássága szorosan kapcsolódott intézményünkhöz. A több mint 46 éves munkaviszonya a mai Hűtő és Állatitermék Technológiai Tanszék jogelődjénél az Élelmiszertechnológiai és Mikrobiológiai Tanszéken kezdődött gyakornokként. Végigjárta az egyetemi oktatók hivatalos ranglétráját, lett egyetemi tanár, vezetőként tanszékvezető helyettes, kinevezett tanszékvezető és megbízott dékán, tekintélyt, tiszteletet és elismerést szerezve önmagának és környezetének. Tudományos munkáságában és oktatási tevékenységében végig hű maradt eredeti szakterületéhez. Tanári munkássága során tanította a kertészmérnök jelölteket, a tartósítóipari szak és az élelmiszermérnöki szakok hallgatóit. Aktív részese volt az tartósítóipari szak megalapítása folyamatának. Részt vett új szakterületek diszciplínáinak kidolgozásában, tartósítóipari majd élelmiszeripari képzés oktatási rendszerének, tanterveinek kialakításában, a kétlépcsős oktatási rendszer korai bevezetésében, a tartósítóipari, majd az élelmiszeripari mérnök képzés tantervi folyamatainak fejlesztésében.

Fontosabb kutatási eredményei: A paradicsomszelet cseppfolyósított nitrogénben történő fagyasztási technológiájának fejlesztése, a termék szövetszerkezetében végbemenő változások feltárása; kertészeti termékek néhány fizikai jellemzőjének meghatározása. A komplex szabályozott légterű tárolási technológia kialakítása, optimálása, gyakorlati alkalmazásra történő előkészítése, a minőségi veszteségek hatékony mérséklése mellett karfiol- és paprikaféléknél, továbbá kínai kel, termesztett csiperkegomba és görögdinnye frissen való eltartásához, a termesztett csiperkegomba és étkezési paprika MAP technológiájának kidolgozása. Predikciós célokra használható modellalkotó terméktulajdonságok kutatása zöldségfélék hűtőtárolásánál. Kedvelt oktatási és kutatási területe volt a zöldségfélék hűtőtárolása, melyben kiemelt szerepet kapott a paprika tárolása, mely diszciplína mellett mindvégig kitartott. E munkássága szakmai rangot és elismerést hozott számára, melyben nagy szerepe volt a több mint száz tudományos publikációjának, amelynek közel fele idegen nyelven született. Szerzője és társzerzője 12 könyvnek, köztük a sokat forgatott Élelmiszerek gyorsfagyasztásának és a Hűtőipari Kézikönyvnek. Számos külföldi és hazai rendezvényen képviselte intézményünket. Tagja volt nemzetközi szakmai szervezeteknek (International Institute of Refrigeration, International Society for Hortikultural Science), hazai tudományos és szakmai bizottságnak. Köztestületi tagja volt a MTA Agrártudományok Kertészeti Bizottságának és számos egyetemi bizottságnak. Részt vett hosszabb külföldi tanulmányutakon és vendégkutatói tevékenységet végzett Németországban és Svédországban.

Munkásságát több kitüntetéssel ismerték el: a Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója (MÉM), Kiváló Munkáért Elismerés (MÉM), Pro Facultate emlékérem (KÉE, Élelmiszertudományi Kar).

Személyében kiváló szakembert, tanárt és kollégát veszítettünk. Emléke köztünk marad.

Búcsúztatása 2017. január 27-én lesz a Zugligeti Plébániatemplom Urnakápolnájában.

 

Dr. Friedrich László
egyetemi docens, tanszékvezető